0.5 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăLifestyleAi nevoie de un acoperiș pentru casă? Iată cum trebuie să îl...

Ai nevoie de un acoperiș pentru casă? Iată cum trebuie să îl alegi!

Atunci când o persoană dorește să construiască o casă sau doar vrea să reamenajeze vechiul acoperiș, alegerea modelului adecvat poate fi mai dificilă decât pare. Această componentă nu doar că protejează casa, ci reprezintă un punct esențial în definirea aspectului estetic al întregii locuințe.

De asemenea, acest element poate oferi spațiu adițional pentru amenajarea unei mansarde. Cei care folosesc materiale de calitate pentru construirea acoperișului vor avea o casă mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor de întreținere. Astfel, persoanele care vor să achiziționeze sau să construiască un acoperiș trebuie să ia în considerare mai multe aspecte, detaliate în cele ce urmează.

Tipuri de acoperiș

Când se proiectează și se construiește o casă, este necesar să se țină cont de forma acoperișului.

Acoperișul cu o apă are un design simplu și se poate alege de către persoanele care doresc o casă cu un aspect modern. Dacă nu se amenajează și o mansardă, acoperișul va genera costuri ridicate de execuție, întrucât necesită termoizolație suplimentară. Acesta poate cauza probleme în zonele cu vânturi puternice și nu oferă multă rezistență.

Acoperișul în două ape este unul dintre modelele clasice de acoperișuri înclinate, fiind recunoscut de obicei după forma triunghiulară formată de doi versanți. Tipul acesta oferă spațiu pentru construirea unei mansarde, permite scurgerea apei de ploaie și a zăpezii,  este ușor de construit datorită design-ului simplu, iar costurile nu sunt prea ridicate.

Acoperișul în patru ape este alcătuit din patru ape/versanți, care se îmbină în partea de sus printr-o coamă orizontală. Acesta este mai stabil decât cel menționat anterior, poate fi utilizat în zonele cu ninsori abundente și vânturi puternice, deoarece permite scurgerea apei și împiedică acumularea acesteia pe acoperiș.

Acoperișul tip fluture este sub forma literei “V”, cu două pante care se unesc într-un unghi interior. Secțiunea centrală permite colectarea de apă, mai ales dacă persoană atașează un burlan care să permită scurgerea apei de pe acoperiș. Acest tip de acoperiș nu este recomandat în zonele cu ploi abundente, pentru că pot apărea infiltrații produse de excesul de apă.

Pe lângă cele menționate, mai există acoperișuri tip pantă concavă, tip terasă, tip piramidă, acoperișuri cu pantă curbată sau cu formă convexă și acoperișuri verzi.

Tipuri de materiale

Atunci când se achiziționează sau se construiește un acoperiș, persoana trebuie să țină cont și de materialul folosit. Există o gamă variată de materiale care diferă între ele prin durata de viață, costul de montaj, hidroizolația și izolația termică și fonică.

Cele mai folosite materiale pentru acoperiș sunt: țigla metalică, țigla ceramică, placa ondulată din fibrociment, tabla și țigla din beton. Principalele elemente ce intră în structura acoperișului sunt: coama, versantul și muchia acoperișului, strașina, burlanele, jgheaburile și coșul de fum.

Totodată, persoana trebuie să țină cont de de condițiile meteo, gradul de izolare termică și fonică, dar și de alte criterii.

După construirea acoperișului, este foarte importantă și întreținerea sa, pentru a evita apariția problemelor. Totuși, în unele situații, problemele apărute la nivelul acoperișului sunt inevitabile. Există posibilitatea ca în timp să apară diferite fisuri sau alte defecte la sistemul de învelitoare, iar pentru rezolvarea lor este nevoie ca cei afectați să apeleze la servicii de reparații acoperișuri în București sau în alt oraș din țară. Lăsând acoperișul pe mâna profesioniștilor, va exista garanția unei lucrări eficiente.

Cele mai citite

Hunor i-a cerut amabasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare...

Bărbat înarmat cu pistol încărcat, într-un avion ce a zburat către SUA

Un bărbat călătorit cu avionul din Barbados la Miami, statul Florida, cu un pistol încărcat în buzunar, a potrivit presei de peste ocean. Pasagerul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă