21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăLifestyle5 reguli de bază pentru montarea corectă a gresiei

5 reguli de bază pentru montarea corectă a gresiei

Precum alegerea unui model de gresie și faianță de calitate. Apoi, instalarea trebuie realizată doar după efectuarea măsurătorilor exacte, iar materialele de montaj trebuie să fie potrivite tipului de gresie și a suprafeței pe care urmează s-o aplici. Iată 5 reguli de bază pentru montarea corectă a plăcilor ceramice!

1. Măsoară suprafața pe care vrei s-o plachezi și cumpără materialele

Această primă etapă a lucrării este foarte importantă pentru a stabili care este cantitatea de plăci de care vei avea nevoie. Începe prin marcarea cu un fir de cretă a centrului suprafeței de placat. După ce ai făcut toate măsurătorile și ai calculat cantitatea de gresie necesară, este bine să cumperi cu 10-15% în plus, pentru a compensa pentru pierderile ce rezultă din tăierea plăcilor. Tot acum este momentul potrivit pentru a stabili tipul de adeziv necesar, în funcție de placa ceramică, destinația acesteia, suprafața de suport și condițiile de exploatare.

2. Pregătește cu atenție suportul

Asigură-te că suprafața pe care vei monta gresia este perfect plană, compactă și curată, fără urme de grăsime ori praf. Dacă este cazul, îndepărtează acoperirile vechi și nivelează suportul. Apoi, aplică o amorsă ce va îmbunătăți aderența suprafeței, o va proteja împotriva umidității și va reduce atât fixarea prafului, cât și absorbția de apă din adeziv.

3. Prepară amestecul adeziv

Odată ce suportul este pregătit, poți trece la prepararea amestecului adeziv. În pulberea pe care ai achiziționat-o, adaugă apă curată și amestecă ingredientele până obții o substanță omogenă. Respectă cu strictețe indicațiile producătorului cu privire la dozare pentru a obține un amestec corect.

4. Montarea gresiei

Acoperă cu adeziv un perimetru suficient de mare pentru montarea a aproximativ 6 plăci. Asta te va ajuta să eviți ca amestecul să se usuce – chiar dacă teoretic acesta își păstrează proprietățile în jur de 30 de minute, în cazul unor temperaturi prea ridicate, elasticitatea sa poate avea de suferit. Montează gresia apăsând ferm și ușor, până cand plăcuța face priză. De fiecare dată când aplici o nouă piesă, pune între placa de reper montată și cea nouă distanțiere de plastic, pentru a obține distanțe simetrice între piese. Cu ajutorul nivelei, verifică dacă acoperirea este plană.

5. Aplică chitul pentru rosturi

După cel puțin 24 de ore de la montarea gresiei, te poți apuca de aplicarea chitului. Înainte de asta, însă, curăță toate plăcile și canalele pentru rosturi de murdărie și impurități, pentru ca materialul să se așeze pe toată adâncimea fiecărui canal. Cu o gletiera de cauciuc, aplică pastă între plăci printr-o mișcare de măturare a suprafeței. La 10-15 minute după aplicare, îndepărtează surplusul de chit cu un burete umed. Când observi că începe să se întărească, apasă cu o bagheta rotundă în despărțituri pentru a obține o suprafață netedă.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă