9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyle3 sugestii utile dacă vrei să îți cumperi propria casă

3 sugestii utile dacă vrei să îți cumperi propria casă

Cumpărarea sau construirea propriei case este una dintre deciziile importante pe care le vei lua de-a lungul vieții. Ideea poate părea tentantă dacă te-ai decis că este timpul să te gândești mai serios la viitor, să renunți la chirie, sau pur și simplu îți dorești un loc al tău pe care să îl poți într-adevăr numi „acasă”. Din păcate, costurile unui astfel de proiect sunt destul de ridicate, iar punerea sa în aplicare a devenit tot mai dificilă în ultimii ani. Totuși, în ciuda impedimentelor de ordin financiar care pot să-ți stea în cale, să ai locuința ta este o dorință realizabilă. Uite ce ar trebui să faci și ce să nu faci atunci când vrei să-ți cumperi o casă.

Cumpărarea sau construirea unei case vine la pachet cu destul de multe beneficii. În primul rând fie nu vei mai avea nicio obligație financiară lunară (plata a chiriei), fie suma pe care va trebui să o achiți va fi mai mică (în cazul ratelor bancare). Apoi, vei putea decora după propriile preferințe și face modificările pe care le dorești.

Uite câteva sugestii care îți vor fi de folos în acest demers.

 

Documentează-te
Cu siguranță îți este cunoscută zicala „un om informat este un om puternic”. Atunci când ai decis că este momentul să ai casa ta, începe să te documentezi despre toate etapele pe care va trebui să le parcurgi. Te va ajuta să știi exact ce ai de făcut și de unde să începi. Bineînțeles primul pas este legat de costurile implicate și bugetul disponibil. Află în primul rând care sunt prețurile unei locuințe ca cea pe care ți-o dorești, în funcție de modul de plată. Adaugă toate costurile suplimentare și stabilește suma finală de care vei avea nevoie. Dacă îți poți permite achiziționarea locuinței cu banii jos, vei putea negocia mai dur cu proprietarul, deoarece nu va trebui să treacă prin procesul de creditare. Dacă nu dispui de suma necesară, există soluții avantajoase pentru care poți opta. De exemplu, un credit ipotecar de la Banca Transilvania poate reprezenta soluția potrivită dacă vrei să garantezi chiar cu imobilul cumpărat. Vei avea nevoie de documente care atestă veniturile lunare și vei putea obține până la 85% din valoarea investiției. Solicită online sau chiar la cel mai apropiat sediu al băncii mai multe informații și prezentarea avantajelor oferite.

Internetul este o bună sursă de documentare, care te poate ține la curent atât cu privire la procesul birocratic, cât și la costurile și alternativele existente. Folosește-te de el cu încredere.

 

Fă alegerile potrivite

Garsonieră, apartament cu 2 camere sau casă? Stabilește cât îți permite bugetul pe care îl ai sau împrumutul pe care îl poți face. Decide mai apoi care este cea mai potrivită alegere pentru tine și familia ta. Vei locui singur, alături de parteneră sau soție? Ai sau îți dorești copii? Ai animale de companie? Preferi o zonă mai liniștită sau una centrală? Vei avea unde să parchezi mașina? Care este costul lunar al utilităților? Toate acestea sunt întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a face o alegere. Însă întrebările nu se limitează la nevoile și preferințele tale. Procesul cumpărării sau al construirii unei locuințe implică multe etape, iar asta înseamnă că te vei întâlni cu mulți oameni. Fie pentru a semna contracte, fie pentru a încheia diverse formalități. Asigură-te că întrebi tot ceea ce nu știi, deoarece este esențial să cunoști toate aspectele și detaliile. Lucrează doar cu acele firme despre care ai primit recomandări, citește cu atenție fiecare document și nu lăsa să-ți scape nimic. O casă este o investiție pe viață și îți vei petrece mult timp de acum încolo sub acoperișul său. Trebuie să te asiguri că alegerile făcute sunt cele mai bune.

 

Fii precaut

Ia-ți toate măsurile de precauție necesare pentru a avea cât mai puține griji pe viitor. În primul rând, dacă optezi pentru un credit bancar întreabă de posibilitatea asigurării acestuia. În cazul în care rămâi fără loc de muncă sau întâmpini dificultăți cu plata ratelor, o astfel de asigurare va acoperi obligațiile financiare lunare.

Nu îți face un credit dacă nu ai o situație stabilă la locul de muncă. Întârzierile sau incapacitatea de plată a ratelor vor fi un factor de stres ridicat de care este mai bine să stai deoparte.

Înainte de a porni demersurile de cumpărare a casei, fă cât mai multe economii. Este de preferat să plătești un avans mai mare și mai trebuie să ții cont de faptul că pe parcurs se pot ivi nenumărate cheltuieli neprevăzute.

Dacă ești necăsătorit, ia în considerare achiziția casei împreună cu un membru al familiei. Indiferent de situație, întotdeauna este mai ușor în doi.

Cumpărarea unei case este o decizie importantă. Prin urmare, este esențial să te asiguri că ești informat despre fiecare etapă în parte, cunoști opțiunile și alternativele disponibile și îți iei toate măsurile de precauție necesare. Doar așa te vei putea bucura în liniște de noul loc numit acasă.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă