Consiliul JAI se va pronunța în cursul zilei de joi, 8 decembrie 2022, printr-un vot care poate permite intrarea României în Schengen. Autoritățile române sunt hotărâte să ceară un vot în acest sens. În Consiliul JAI, România este reprezentată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
UPDATE 15,25: „Singura soluție pare a fi aceea a unei decuplări între România și Bulgaria. Să vedem dacă am obține votul Austriei pentru România, dacă se acceptă o asemenea decuplare. În caz că nu se aprobă decuplarea, Olanda va vota și împotriva Bulgariei și împotriva României, ceea ce ar face lucrurile extrem de complicate”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.
UPDATE 15,00 Dacă România nu obține un vot pozitiv în Consiliul JAI din 8 decembrie, România poate aduce această chestiune în atenția Consiliului European. Acest punct de vedere a fost exprimat de europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar european și fost premier. Consiliul European se va reuni în perioada 25 – 26 decembrie 2022. În Consiliul European, România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis.
UPDATE 14,00: România ar putea beneficia de o soluție de compromis. România ar putea fi primită în spațiul aerian Schengen în luna martie 2023. Ulterior, în octombrie 2023, România ar intra și în spațiul terestru Schengen. Explicația acestui decalaj este că pe aeroporturi sunt, permanent, măsuri de control severe.
UPDATE 13,20: Varianta cea mai optimistă este că România ar fi primită în Schengen în anul 2023, estimează europarlamentarul Dacian Cioloș, fost premier al României.
UPDATE 13,00: Cancelarul Austriei „a inventat statistici noi, ceea ce este revoltător”, declară europarlamentarul Eugen Tomac. „Nu ne-a putut răspunde de unde are aceste date, nu ne-a putut răspunde de ce Croația da, România – nu”, a explicat Eugen Tomac.
–––––––––
Update, ora 11.00: Ministrul Germaniei, mesaj de susținere pentru România la Schengen.
Update, ora 9.20: Mesajul transmis de Bode: „Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect”, spune Lucian Bode, care cataloghează momentul drept unul „de cotitură” şi care a vorbit şi despre pierderile foarte mari din punct de vedere economic pe care România le suferă prin faptul că nu se află în spaţiul Schengen.
Intrarea României în Schengen ar desființa controlul vamal spre Ungaria
Update, ora 08.30: Analiză Reuters înainte de votul decisiv privind aderarea la Schengen
Așa-numitul spațiu Schengen – un pact între țări de a aboli controalele vamale pentru cei care călătoresc între teritoriile lor – este printre principalele realizări ale integrării europene. Cu toate acestea, a fost pus sub tot mai multă presiune în ultimul deceniu, deoarece limitează capacitatea statelor membre de a ține sub control migrația și de a urmări eficient amenințările de securitate, susține Reuters.
România cere votul Schengen
Premierul Ciucă a anunțat că România cere un vot pentru aderarea la spațiul Schengen în Consiliul JAI.
„Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările. Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”, a declarat Nicolae Ciucă.
Acesta susține că datele, inclusiv cele de la Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.
„Practic nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației este sensibilă în multe state membre. Dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Dimpotrivă, aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur”, a precizat premierul.
Perspective slabe pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen înainte de votul cheie de la Bruxelles
Speranța aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen pare să se diminueze înainte de un vot cheie la Bruxelles, unde soarta lor depinde de o aprobare unanimă.
România cere accesul în Schengen încă din anul 2011
Cel puțin două state membre – Austria și Olanda – și-au exprimat opoziția față de aderarea Bulgariei și, în cazul Austriei, și față de cea a României, notează Euronews.com.
Ambele țări așteaptă să adere la Schengen încă din 2011. În acel an, Comisia Europeană a spus pentru prima dată că România și Bulgaria sunt pregătite să devină membri. Acel punct de vedere este împărtășit de Parlamentul European.
Cu toate acestea, Croația pare să fie mai bine poziționată pentru a deveni parte a Schengen. Aceasta, întrucât nicio țară nu și-a exprimat o opinie negativă cu privire la Croația.
Citește și:
Iohannis nu l-a convins pe Nehammer. Austria nu vrea România în Schengen
#Schengen: Scrisoarea ambasadorului Austriei către președintele țării
Partidul AUR critică Austria pe motiv că ne blochează intrarea în Schengen