32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski: Viktor Orban nu poate fi mediator între Rusia şi Ucraina

Zelenski: Viktor Orban nu poate fi mediator între Rusia şi Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că premierul ungar Viktor Orban nu poate media între Rusia şi Ucraina pentru a pune capăt războiului de 28 de luni, misiune despre care liderul de la Kiev susţine că şi-o pot asuma doar puterile mondiale cum sunt China, SUA sau UE, a transmis straitstimes.com.

Doar economiile sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât ale Rusiei ar putea gestiona o misiune de mediere, consideră Zelenski.

„Sunt multe astfel de ţări în lume? Nu. Cred că SUA şi China sunt astfel de ţări. Şi UE, nu doar o ţară, ci întreaga UE. Asta ar putea fi într-adevăr o misiune de mediere”, a spus Zelenski în cursul unei vizite în Polonia.

Kievul nu a coordonat negocierile lui Orban cu Putin

El a ţinut să asigure că negocierile lui Orban cu Putin, care au stârnit o controversă în UE, nu au fost coordonate cu Kievul.

„Chiar dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin se întâlneşte cu un stat anume, asta nu înseamnă că vrea să pună capăt războiului”, a mai explicat preşedintele ucrainean.

Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene, s-a aflat luni la Beijing pentru o vizită neanunţată în cadrul „misiunii sale de pace”, care nu a fost asumată de restul UE şi în cadrul căreia s-a întâlnit săptămâna trecută, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski îl invită pe Viktor Orban să organizeze un „summit pentru pace” între Ucraina și Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban au avut marţi o întâlnire inedită la Kiev, marcată de cordialitate după numeroasele momente de tensiune bilaterală şi axată pe iniţiativele propuse de ambele părţi pentru a avansa pe o cale diplomatică spre încheierea războiului provocat de invazia rusă asupra Ucrainei, potrivit aa.com.tr.

După ce i-a mulţumit pentru prima vizită pe care o efectuează în Ucraina de la începutul războiului şi pentru că a ales Kievul în prima sa deplasare externă după ce Ungaria a preluat luni preşedinţia semestrială a Consiliului UE, Zelenski i-a spus lui Orban că mizează pe „leadership-ul” ungar pentru organizarea „în lunile următoare” a unui al doilea „summit pentru pace”, după reuniunea internaţională desfăşurată în Elveţia pe 15-16 iunie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă