13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski: Se dă o luptă grea în estul Ucrainei

Zelenski: Se dă o luptă grea în estul Ucrainei

Ucraina este pregătită pentru o luptă dură și grea cu forțele ruse care se adună în estul Ucrainei, a declarat sâmbătă (9 aprilie) președintele Volodimir Zelenski.

„ Forțele (rusești) sunt adunate în est și sud. O cantitate mare de forțe, echipamente, oameni înarmați care se pregătesc să ocupe încă o parte a teritoriului nostru. Aceasta va fi o bătălie grea”, a spus Zelenski în timpul unei conferințe de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer în capitala ucraineană Kiev, conform Reuters.

Invazia Rusiei, care a început pe 24 februarie, a forțat peste 4 milioane de oameni să fugă în străinătate, a ucis sau rănit mii, a lăsat un sfert din populație fără adăpost și a transformat orașele în moloz.

Rusia a negat că a vizat civili în ceea ce numește o „operațiune specială” de demilitarizare și „denazificare” a vecinului său sudic. Ucraina și națiunile occidentale au respins acest lucru ca fiind un pretext fără temei pentru război.

O luptă grea se va da în estul Ucrainei, aceasta cerând acum mai multe arme de la NATO pentru a respinge atactul Rusiei

Ucraina are nevoie ca ţările NATO să-i trimită arme ”acum” pentru a respinge ofensiva rusă, altfel ”va fi prea târziu”, a declarat joi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba la o reuniune a Alianţei desfăşurată la Bruxelles, transmite AFP.

”Nu mă îndoiesc că Ucraina va avea armele necesare pentru a lupta. Întrebarea este ”când””, a subliniat Kuleba, insistând pe de altă parte ca statele occidentale să nu mai cumpere petrol şi gaz natural din Rusia.

”Fie ne ajutaţi acum – şi vorbesc de zile, nu de săptămâni -, fie ajutorul vostru va veni prea târziu. Şi mulţi oameni vor muri, mulţi civili îşi vor pierde casele, multe sate vor fi distruse dacă acest ajutor soseşte prea târziu”, a susţinut ministrul ucrainean în faţa presei.

Trupele ruse care după declanşarea invaziei pe 24 februarie au pătruns în partea de nord a Ucrainei s-au retras şi se repliază pentru o ofensivă majoră în zona Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.

Ucraina are nevoie de la NATO de mai multe arme pentru a respinge urgent ofensiva rusă, mai ales în Donbas
”În momentul la care vorbim, bătălia pentru Donbas este în desfăşurare, (dar) nu şi-a atins apogeul. În fiecare zi, cele mai grele lupte au loc în această parte a Ucrainei şi multe altele vor urma, din păcate”, a spus Kuleba, conform agerpres.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...
Ultima oră
Pe aceeași temă