19.9 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaZelenski reafirmă că Ucraina nu a fost implicată în explozia gazoductului Nord...

Zelenski reafirmă că Ucraina nu a fost implicată în explozia gazoductului Nord Stream

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat miercuri că Ucraina nu a fost implicată în explozia gazoductului Nord Stream şi nu crede că alţi oficiali ucraineni au jucat un rol, aşa cum susţin mai multe ziare, transmite AFP, conform agerpres.ro.

“Nu am făcut aşa ceva, n-aş face niciodată asta”, a afirmat preşedintele ucrainean într-un interviu difuzat de mass-media germană Welt-TV şi Bild, care l-au chestionat asupra misterului din jurul exploziei gazoductului.

“Nu cred că armata şi serviciile noastre de informaţii au făcut aşa ceva, altfel aş dori să văd dovezi, nu ştim nimic din toate astea, sută la sută”, a adăugat el.

Potrivit unui articol publicat marţi de Washington Post, o agenţie de informaţii dintr-o ţară europeană a avertizat CIA în iunie 2022 despre faptul că forţele speciale ucrainene plănuiau să arunce în aer gazoductul Nord Stream.

Zelenski spune că Ucraina nu a avut legătură cu explozia gazoductului Nord Stream ce s-a produs pe 26 septembrie anul trecut

Cotidianul citează informaţii din numeroase documente confidenţiale publicate online de tânărul soldat american Jack Teixeira, arestat la jumătatea lunii aprilie.

Conducta Nord Stream, care transporta gaze naturale din Rusia în Germania, a fost sabotată de explozii subacvatice pe 26 septembrie şi a devenit inoperabilă, privând Moscova de venituri de miliarde de dolari şi întrerupând ruta de gaze ruseşti către Europa.

Înaintea informaţiilor apărute în Washington Post, cercetările efectuate de mass-media germane susţineau că mai multe piste privind sabotarea conductei de gaz duc către Ucraina.

Câteva indicii “concordă cu estimările mai multor servicii de informaţii, potrivit cărora autorii ar trebui căutaţi în Ucraina”, a scris Der Spiegel la sfârşitul lunii mai, întrebându-se dacă anumite elemente din aparatul guvernamental ucrainean erau la curent cu aceasta.

Mai multe ţări, printre care Rusia, Ucraina şi Statele Unite, au fost acuzate că au iniţiat sabotajul, dar toate au negat aceste acuzaţii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies