18.9 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeȘtirile zileiZelenski la ONU: Rusia folosește ca armă penuria de alimente

Zelenski la ONU: Rusia folosește ca armă penuria de alimente

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus liderilor mondiali, reuniți la Adunarea Generală a ONU marți (19 septembrie), că Rusia încearcă să manipuleze penuria globală de alimente pentru a câștiga recunoașterea internațională a terenurilor pe care le-a luat de la Kiev, conform Reuters.

În prima sa apariție în persoană la Adunarea Generală a ONU anuală de când Rusia și-a invadat țara în 2022, Zelenski a criticat Moscova pentru ceea ce a spus că este o „încercare de a lua ca armă penuria de alimente de pe piață globală, în schimbul recunoașterii unele, dacă nu toate, din teritoriile capturate.”

„Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să atace vreo națiune”, a spus Zelenski. „Ocupantul trebuie să se întoarcă pe pământul său.”

Rusia rămâne fermă în condiții și nu vrea să reintre în acordul pentru cereale

Rusia are nevoie ca banca sa agricolă de stat – şi nu o filială a băncii, aşa cum a propus Organizaţia Naţiunilor Unite(ONU) – să fie reconectată la sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit dcnews.ro.

“Toate condiţiile noastre sunt perfect cunoscute. Ele nu au nevoie de interpretare, sunt absolut concrete şi toate acestea sunt absolut realizabile”, a afirmat Peskov.

“Prin urmare, Rusia îşi menţine poziţia responsabilă, clară şi consecventă, care a fost exprimată în mod repetat de către preşedintele” Putin, a adăugat el.

Acordul privind transportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră a fost mediat de Turcia şi ONU în iulie 2022 şi a permis Ucrainei să exporte cereale pe mare în pofida războiului şi pentru a contribui la atenuarea unei crize alimentare globale.

Acesta a fost însoţit de un acord pentru a facilita propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte ale Rusiei, lucru care, potrivit Moscovei, nu a fost îndeplinit. De când a renunţat la acordul privind cerealele, Rusia a bombardat sistematic porturile şi depozitele de cereale ucrainene, ceea ce a determinat Kievul şi Occidentul să o acuze că foloseşte alimentele ca pe o armă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ce zodii chinezești vor fi cele mai norocoase în acest weekend. Vezi cum arată top 5!

Uneori, acești oameni rămân în viața noastră chiar și după o întâlnire întâmplătoare cu ei. Alteori, ei pleacă după ce și-au jucat rolul....

Știu unde s-a apăsat pe accelerație pentru a mi se afecta imaginea și a scădea în sondaje. Ce spune fostul edil despre Nicușor Dan?

”De ce o anchetă cu persoane vulnerabile a trebuit să dureze atât de mult timp? (…) Ca să se întâmple pe mandatul lui...

Acord UE pe tema migrației, blocat temporar de Italia, Polonia și Ungaria

 Consiliul Justiție -Afaceri Interne ce s-a desfășurat joi, 28 septembrie, cu participarea miniștrilor de interne din țările membre ale UE s-a încheiat  ...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies