20.6 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski l-a invitat pe şeful Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA să viziteze...

Zelenski l-a invitat pe şeful Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA să viziteze Kievul

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe republicanul Kevin McCarthy, șeful Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite(SUA), să viziteze Kievul, în contextul în care nemulţumirea se amplifică în rândul conservatorilor americani în legătură cu ajutorul acordat Ucrainei, scrie AFP.

„McCarthy trebuie să vină aici pentru a vedea cum lucrăm, ce se întâmplă, ce a făcut războiul, cu ce luptă oamenii în prezent şi cu cine se luptă. Şi numai după aceea, să vă faceţi o părere”, a adăugat Zelenski.

Şeful statului ucrainean s-a exprimat în cursul unui interviu acordat canalului CNN, care va fi difuzat miercuri seară, potrivit unor fragmente difuzate de televiziune.

În fruntea noii majorităţi republicane din Cameră, Kevin McCarthy este a treia figură ca importanţă în politica americană după preşedinte şi vicepreşedinte.

„Cred că +speaker-ul+ McCarthy nu a vizitat niciodată Kievul sau Ucraina şi cred că asta l-ar putea ajuta”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Dar liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, penibil ales în ianuarie, a declarat pentru CNN că nu trebuie să călătorească în Ucraina pentru a înţelege situaţia.

Din poziţia sa, el poate frâna programul masiv de ajutor iniţiat de preşedintele Joe Biden în favoarea Ucrainei pentru lupta împotriva Rusiei, potrivit agerpres.ro.

Zelenski îl așteaptă pe șeful Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy la Kiev, SUA acordând un ajutor economic substanțial

De la invazia rusă a Ucrainei în urmă cu peste un an, Statele Unite au oferit ajutor militar, economic şi umanitar de aproape 100 de miliarde de dolari.

Democrata Nancy Pelosi, care l-a precedat pe McCarthy în această funcţie, a mers la Kiev în mai 2022 pentru a-şi manifesta sprijinul pentru Ucraina.

Dar, dacă nu s-a opus sprijinului american pentru Ucraina, McCarthy a spus în repetate rânduri că Congresul nu ar trebui să semneze „cecuri în alb” fără un control atent.

O minoritate considerabilă de republicani din Congres şi-a exprimat opoziţia faţă de ajutorul militar şi financiar acordat Ucrainei.

„Poziţia mea a fost întotdeauna aceea că nu voi semna un cec în alb. Plecând de la asta, nu trebuie să merg în Ucraina pentru a înţelege dacă este un cec în alb sau nu”, a subliniat McCarthy la CNN.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă