12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalWall Street Journal și Los Angeles Times au primit premiul Pulitzer

Wall Street Journal și Los Angeles Times au primit premiul Pulitzer

The Wall Street Journal și Los Angeles Times au câștigat premiul Pulitzer, a anunțat luni administratorul premiului, citat de Reuters, conform capital.ro.

The Wall Street Journal a câștigat premiul Pulitzer pentru investigații jurnalistice pentru că a dezvăluit conflicte de interese financiare în rândul oficialilor din zeci de agenții federale, a anunțat administratorul premiului.

Los Angeles Times a câștigat premiul Pulitzer pentru știri de ultimă oră pentru că a dezvăluit o conversație înregistrată în secret între oficialii orașului care includea comentarii rasiste.

Istoria premiilor
Premiile anuale Pulitzer sunt cele mai prestigioase distincții din jurnalismul american. Premiul a fost înființat în 1917 prin dispoziții în testamentul jurnalistului american de origine maghiară Joseph Pulitzer, care a făcut avere ca editor de ziare, și este administrat de Universitatea Columbia.

Premiile sunt acordate anual la 21 de categorii. La 20 de categorii, fiecare câștigător primește un certificat și un premiu în numerar de 15.000 USD (crescut în 2017 de la 10.000 USD). Câștigătorul categoriei „Serviciul public” primește o medalie de aur.

Premiul Pulitzer nu ia în considerare automat toate lucrările aplicabile în mass-media, ci doar cele care au fost introduse în mod specific. (Există o taxă de înscriere de 75 USD, pentru fiecare categorie). Lucrările pot fi introduse numai în maximum două categorii, indiferent de proprietățile acestora.

În fiecare an, 102 jurați sunt selectați de Consiliul Premiului Pulitzer pentru a participa la 20 de jurii separate pentru cele 21 de categorii de premii; un juriu face recomandări pentru ambele premii de fotografie.

Majoritatea juriilor sunt formate din cinci membri, cu excepția celor pentru serviciile publice, rapoarte de investigații, rapoarte explicative, scrieri de caracteristici și categorii de comentarii, care au șapte membri; cu toate acestea, toate juriile de carte au cel puțin trei membri.

Pentru fiecare categorie de premii, un juriu face trei nominalizări. Consiliul selectează câștigătorul cu vot majoritar dintre nominalizări sau ocolește nominalizările și selectează o înregistrare diferită după un vot majoritar de 75%.

De asemenea, consiliul poate vota pentru a nu emite premii. Consiliul și jurații jurnalismului nu sunt plătiți pentru munca lor; cu toate acestea, jurații în litere, muzică și dramă primesc un onorariu de 2.000 de dolari pe an.

Premiile decernate prima dată pe 4 iunie 1917


Jurnalistul Joseph Pulitzer a lăsat bani prin testament Universității Columbia pentru a lansa o școală de jurnalism și a înființa Premiul Pulitzer. A alocat 250.000 de dolari premiului și burselor. El a specificat „patru premii în jurnalism, patru în literatură și dramaturgie, unul în educație și patru burse itinerante”.

După decesul său din 29 octombrie 1911, primele premii Pulitzer au fost acordate la 4 iunie 1917 . Ziarul Chicago Tribune aflat sub controlul colonelului Robert R. McCormick a considerat că Premiul Pulitzer nu este altceva decât o „societate de admirație reciprocă” și nu trebuie luat în serios; ziarul a refuzat să concureze pentru premiu în timpul mandatului lui McCormick până în 1961.

FOTO SPECTACULOASE Imaginile care au câştigat premiul Pulitzer în 2012

Premul Pulitzer pentru fotoreportaj a fost câştigat anul acesta de Craig F. Walker de la The Denver Post pentru povestea unui veteran american revenit în SUA după patru ani petrecuţi în Irak.

Brian Scott Ostrom, acum în vârstă de 27 de ani, suferă de stres post-traumatic şi reuşeşte cu greu să se adapteze vieţii de după câmpul de luptă. Într-o suită de 49 de fotografii, Craig Walker spune povestea lui Ostrom – de la efortul de a-şi găsi de lucru la încercarea de a se implica într-o relaţie şi la traumele de care nu a reuşit să scape nici la cinci ani de la lăsarea la vatră.

Premiul pentru fotografie de breaking news i-a revenit lui Masoud Hossaini de la Agence France Presse pentru o scenă cutremurătoare surprinsă în 2011, în urma unui atentat comis la Kabul. În imagine, o fetiţă d 11 ani plânge în mijlocul mai multor cadavre şi persoane rănite.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă