6.1 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăPoliticăVom avea premier interimar câteva zile, până ce Iohannis îl numește pe...

Vom avea premier interimar câteva zile, până ce Iohannis îl numește pe Ciolacu

Guvernul României va fi condus de un premier interimar, în perioada dintre demisia lui Nicolae Ciucă și numirea ca premier al lui Marcel Ciolacu.

Surse politice afirmă că prim-ministru interimar va fi Lucian Bode, cel care a fost ministru de Interne în guvernul condus de premierul Ciucă. Alte surse îl indică drept prim-ministru interimar pe Cătălin Predoiu, cel care a fost ministru al Justiției. Atât Bode cât și Predoiu fac parte din PNL.

Despre Lucian Bode se știe, în plus, că ar fi cel mai apropiat colaborator al lui Nicolae Ciucă, în cadrul PNL.

Atât Lucian Bode cât și Cătălin Predoiu vor fi probabil miniștri și în guvernul condus de Ciolacu. Ei nu vor deține, însă, aceleași portofolii ca în guvernul condus de Ciucă. Se estimează că guvernul Ciolacu va avea cu două ministere mai puțin decât guvernul Ciucă.

Premier interimar, apoi vicepremier

Despre Lucian Bode, se estimează că va primi o funcție de vicepremier. Despre Predoiu, se presupune că va prelua funcția de ministru de Interne. Din viitorul Executiv va face parte probabil și Sorin Grindeanu (PSD). Acesta nu va mai fi vicepremier dar ar păstra postul de ministru al Transporturilor. “Noi ne-am propus ca până joi să avem guvernul învestit”, a declarat, luni, Nicolae Ciucă, în momentul în care și-a anunțat demisia.

Un element încă în negociere între liderii politici este dacă UDMR va mai face sau parte din Coaliția de guvernare. O condiție la care UDMR nu renunță este să dețină, ca și până acum, Ministerul Dezvoltării. Ministru al Dezvoltării a fost, până acum, Cseke Attila.

Ciucă își planificase demisia din funcția de premier la data de 25 mai 2023. El și-a amânat însă demisia, din cauza grevei din Educație.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau...

Lupta lui Donald Trump cu infernul

Azi e Super Thuesday pentru Republicanii americani. Ziua e importantă pentru că deja o duzină de state au optat pentru candidatul lor la președinția...

Odiseea Tezaurului României de la Moscova, povestită de Politico

Publicația Politico a prezentat în această dimineață un material dedicat ”Tezaurului de aur al Băncii Naționale a României care a fost trimis la...
Ultima oră
Pe aceeași temă