20.6 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVolodimir Zelenski cere să funcționeze o nouă ordine mondială bazată pe reguli

Volodimir Zelenski cere să funcționeze o nouă ordine mondială bazată pe reguli

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri liderilor mondiali ca o ordine internaţională bazată pe reguli să „funcţioneze din nou”, opunându-se utilizării forţei de către Rusia, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Într-o intervenţie video la o conferinţă globală găzduită de Coreea de Sud, Zelenski – a cărui ţară a fost invadată de Rusia în 2022 – a spus că multe naţiuni şi regiuni ale lumii vor beneficia de restabilirea statului de drept internaţional.

„Împreună trebuie să facem ca forţa care a înnebunit să revină la reguli şi să facem ca regulile să funcţioneze din nou”, a declarat el la Summit-ul pentru Democraţie, o iniţiativă a preşedintelui american Joe Biden care vizează să abordeze modalităţi de a opri regresul democratic şi eroziunea drepturilor şi libertăţilor.

Zelenski a spus că pentru ca pacea să prevaleze, Congresul SUA – unde disputele politice au împiedicat adoptarea unui proiect de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari ajutor Ucrainei – trebuie să se alăture lumii pentru a fi „co-autorii unei fiabilităţi solide”.

Kievul şi partenerii săi occidentali au acuzat Rusia că foloseşte pretexte pentru a duce un război nejustificat de cucerire colonială în Ucraina. Rusia susţine că a trimis trupe în Ucraina în urmă cu doi ani într-o „operaţiune militară specială” pentru a-şi asigura propria securitate.

VIDEO – Zelenski: “Ordinea mondială depinde de evenimentele din Ucraina”

O ordine mondială bazată pe reguli și umanitate depinde de modul în care se vor desfășura evenimentele din Ucraina, a declarat luni, 20 februarie, președintele Volodimir Zelenski.

“Chiar acum și aici, în Ucraina, se decide viitorul unei ordini mondiale bazate pe reguli, umanitate și predictibilitate”, a declarat Zelenskiy în discursul său video, rostit după o vizită surpriză la Kiev a președintelui american Joe Biden.

Zelenski a declarat că nevoile de apărare și alte nevoi pentru a pune capăt agresiunii rusești în acest an sunt deja bine cunoscute, inclusiv de către partenerii Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă