30 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalVladimir Putin, iese la lumină. Va efectua prima călătorie în străinătate de...

Vladimir Putin, iese la lumină. Va efectua prima călătorie în străinătate de la declanșarea războiului din Ucraina

Vladimir Putin va vizita săptămâna aceasta două mici state ex-sovietice din Asia Centrală, a anunțat duminică televiziunea de stat rusă. Aceasta ar fi prima călătorie cunoscută a liderului rus în străinătate de când a început războiul din Ucraina.

Invazia din 24 februarie a Rusiei a ucis mii de oameni, a strămutat alte milioane și a dus la sancțiuni financiare severe din partea Occidentului, despre care Putin spune că sunt un motiv pentru a construi legături comerciale mai puternice cu alte puteri precum China, India și Iran, scrie Reuters.

Pavel Zarubin, corespondentul de la Kremlin al postului de televiziune de stat Rossiya 1, a declarat că Putin va vizita Tadjikistanul și Turkmenistanul și apoi se va întâlni cu președintele indonezian Joko Widodo pentru discuții la Moscova.

La Dușanbe, Putin se va întâlni cu președintele tadjik Imomali Rakhmon, un aliat apropiat al Rusiei și cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic. La Ashgabat, el va participa la un summit al națiunilor din regiunea caspică, care îi va include pe liderii din Azerbaidjan, Kazahstan, Iran și Turkmenistan, a precizat Zarubin.

Ultima călătorie cunoscută a lui Putin în afara Rusiei a fost o vizită la Beijing la începutul lunii februarie, unde el și președintele chinez Xi Jinping au dezvăluit un tratat de prietenie „fără limite” cu câteva ore înainte ca ambii să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Rusia afirmă că a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie pentru a degrada capacitățile militare ale vecinului său, pentru a împiedica utilizarea armelor de către Occident care amenințau Rusia, pentru a elimina naționaliștii și pentru a apăra vorbitorii de limbă rusă din regiunile estice. Ucraina califică invazia drept o acaparare de teren în stil imperial, așa cum se mai întâlnea în urmă cu sute de ani.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Coreea de Nord distruge un hotel din zona stațiunii Mount Kumgang

Considerat cândva un simbol al păcii între cele două Corei, un hotel plutitor dintr-o zonă turistică este distrus de guvernul nord-coreean. Muntele Kumgang, al cărui...

Tone de portocale sud-africane sunt blocate în porturile UE din cauza unei dispute

Tone de portocale putrezesc în containerele blocate în porturile europene și ar putea fi irosite, deoarece Africa de Sud și Uniunea Europeană se confruntă...

ASF anunță stabilizarea pieței RCA după dispariția City Insurance

Piața RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance S.A., fostul lider din domeniu, anunță Autoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă