31.1 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăInternaționalViolențe în fața ambasadei Franței din Niger. Mesajul lui Emmanuel Macron

Violențe în fața ambasadei Franței din Niger. Mesajul lui Emmanuel Macron

Mii de persoane au demonstrat duminică în faţa ambasadei Franţei de la Niamey, înainte de a fi dispersate cu gaze lacrimogene, în timpul unei manifestaţii de susţinere a militarilor pucişti care l-au răsturnat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum în Niger, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ca reacţie la aceste violenţe, Palatul Elysee a transmis că preşedintele francez Emmanuel Macron „nu va tolera niciun atac asupra Franţei şi a intereselor sale” şi că Parisul va răspunde “imediat şi ferm”.

„Oricine ar ataca cetăţenii, armata, diplomaţii şi autorităţile franceze ar vedea cum Franţa va răspunde într-un mod imediat şi ferm. Preşedintele Republicii nu va tolera niciun atac asupra Franţei şi a intereselor sale”, a precizat Palatul Elysee.

„Franţa sprijină, de asemenea, toate iniţiativele regionale” care vizează „restabilirea ordinii constituţionale” şi întoarcerea preşedintelui ales Mohamed Bazoum, răsturnat de pucişti.

Şi Ministerul francez al Afacerilor Externe a condamnat „orice violenţă împotriva proprietăţilor diplomatice, a căror securitate este responsabilitatea statului gazdă”.

„Forţele din Niger au obligaţia de a asigura securitatea proprietăţilor noastre diplomatice şi consulare în conformitate cu Convenţiile de la Viena” şi „le îndemnăm să-şi îndeplinească această obligaţie impusă de dreptul internaţional”, a transmis Quai d’Orsay, a cărui ambasadă a fost vizată duminică dimineaţă de protestatarii pro-militari care l-au răsturnat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum.

Înainte de folosirea gazelor lacrimogene, unii soldaţi s-au plasat în faţa ambasadei pentru a-i calma pe demonstranţi.

Unii protestatari au insistat să intre în clădire, alţii au dărâmat placa pe care scria „Ambasada Franţei în Niger”, după care au călcat-o în picioare şi au înlocuit-o cu steaguri ruseşti şi ale Nigerului.

Franţa, aliatul Nigerului în lupta împotriva jihadiştilor şi pentru dezvoltare, şi care are 1.500 de soldaţi în această ţară, a anunţat sâmbătă că îşi suspendă ajutorul în urma loviturii de stat militare.

Demonstraţia a început cu un marş către Adunarea Naţională, cu mulţimi fluturând steaguri ruseşti şi ale Nigerului. Mişcarea civilă M62, care protestase deja împotriva operaţiunii Barkhane a armatei franceze în Sahel şi Sahara, a lansat apelul la demonstraţii.

Preşedintele demis Mohamed Bazoum, ales în 2021, îşi începe a cincea zi sechestrat în reşedinţa sa privată de la palatul prezidenţial de garda sa apropiată, al cărei lider, generalul Abdourahamane Tiani, este preşedintele Consiliului Naţional pentru Salvarea Patriei (CNSP), junta.

După Mali şi Burkina Faso, Nigerul, subminat de atacurile grupurilor legate de ISIS şi Al-Qaeda, este a treia ţară din regiune care suferă o lovitură de stat din 2020.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Sistemul RO e-TVA, pe ultima sută de metri. Se va aplica de la 1 august

Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere un proiect de OUG care detaliază procedura de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA, precum...

Azilul capitalismului din Apulia

După ce marii lideri ai planetei democratice s-au întâlnit într-un cătun din Elveția - să dea o bifă imperativei chemări a eroului Zele-Vogue la...

Ședința Guvernului de astăzi va fi reprogramată

Şedinţa de Guvern care urma să aibă loc astăzi va fi reprogramată, a anunţat Executivul.Potrivit unui anunţ al Guvernului de ieri, reuniunea guvernamentală urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă