31 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Un soldat rus spune că nu a vrut să ucidă

VIDEO: Un soldat rus spune că nu a vrut să ucidă

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani a declarat în fața unui tribunal că nu a vrut să ucidă un civil neînarmat și că s-a căit, în timp ce a rostit ultimele cuvinte în primul proces pentru crime de război care a avut loc în urma operațiunii speciale a Rusiei.

Vadim Șișimarin, un comandant de tanc, a pledat vinovat de uciderea lui Oleksandr Șelipov, un civil în vârstă de 62 de ani, în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

„Mă căiesc sincer. Eram nervos în momentul în care s-a întâmplat totul, erau ostilități. Nu am vrut să ucid victima, dar așa s-a întâmplat și nu neg acest lucru”, a declarat Șișimarin.

Shishimarin este acuzat că a tras mai multe focuri de armă cu o pușcă în capul unui civil dintr-o mașină, după ce i s-a ordonat să facă acest lucru.

Avocatul apărării, Viktor Ovsiannikov, a declarat în fața instanței că Șișimarin a tras focurile de armă doar după ce a refuzat de două ori să execute ordinul de a trage și că doar unul din trei-patru gloanțe a atins ținta.

El a spus că Șișimarin a tras focurile de armă de teamă pentru propria siguranță și a pus la îndoială faptul că acuzatul a avut intenția de a ucide.

„Ajung la concluzia că Șișimarin a tras focuri de armă fără țintă și nu a avut intenția de a ucide civilul și că a executat ordinul nu cu scopul de a ucide persoana, ci formal, cu speranța că gloanțele nu îl vor lovi”, a declarat Ovsiannikov.

El a mai spus: „Personal, cred că militarii ruși care erau cu Șișimarin, Makeev și Kalinin, ar trebui să fie în boxa acuzaților acum, împreună cu Kufakov, dacă acesta nu ar fi murit. Și poate chiar mai mulți. Conducerea superioară a celeilalte țări cred că este vinovată de declanșarea acestui război, nu acest tânăr”.

Procurorul de stat Andriy Synyuk a declarat că argumentele nu au schimbat esența cazului.

Judecătorul ar putea pronunța un verdict luni, 23 mai, la următoarea ședință a instanței. Procurorul de stat a cerut instanței să îl condamne pe Șișimarin la închisoare pe viață.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:00:51

VIDEO: Accident șocant de autobuz în Peru

Cel puțin 17 persoane, printre care trei copii, au fost rănite după ce un autobuz s-a răsturnat joi (23 iunie) pe o autostradă din...
00:01:42

VIDEO: Proteste în Los Angeles în urma anulării dreptului la avort

În urma hotărârii Curții Supreme a SUA de vineri, care a eliminat dreptul la avort la nivel național, recunoscut în urmă cu aproape 50...

Khaby Lame devine cea mai urmărită vedetă TikTok din lume, cu 142 de milioane de fani

Comediantul Khaby Lame a devenit oficial cea mai urmărită vedetă TikTok de pe planetă. Lame, în vârstă de 22 de ani, a ajuns joi seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă