13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO. Politicieni importanți din lume reacționează la moartea lui Alexei Navalnîi. "Tragedie...

VIDEO. Politicieni importanți din lume reacționează la moartea lui Alexei Navalnîi. “Tragedie uriașă pentru Rusia!”

Canalul rusesc de știri independent Sota.vision a publicat imagini video cu opozantul Kremlinului Alexei Navalnîi, spunând că au fost filmate joi, cu doar o zi înaintea morții acestuia

Alexei Navalnîi ispășea o pedeapsă de 19 ani în condiții brutale, după ce a fost condamnat într-un șir de cazuri pe care el și aliații săi le-au motivat ca fiind de ordin politic.

Văzut drept cel mai strident și puternic critic al lui Vladimir Putin, el a fost otrăvit și târât prin tribunale, dar a refuzat să fugă din Rusia. Rishi Sunak a descris moartea avocatului și activistului anticorupție în vârstă de 47 de ani drept o “tragedie uriașă pentru poporul rus”.

“În calitate de cel mai înverșunat avocat al democrației ruse, Alexei Navalnîi a demonstrat un curaj incredibil de-a lungul vieții”, a spus premierul.

“Putin ar trebui să fie tras la răspundere”, a spus Lord Cameron, ministrul de Externe, în marja Conferinței de Securitate de la München.

Antony Blinken, secretarul de stat american, a spus că Rusia este “responsabilă pentru acest lucru”. “Moartea lui într-o închisoare rusească și teama de un singur om nu fac decât să sublinieze slăbiciunea din inima sistemului pe care Putin l-a construit”, a spus Blinken la Munchen.

Kamala Harris, vicepreședintele SUA, a declarat că ucigașii lui Navalnîi “vor fi aduși în fața justiției”. “Ar trebui să luptăm cu acest regim oribil… acest regim și Vladimir Putin ar trebui să fie personal responsabili pentru toate atrocitățile pe care le-au comis în ultimii ani”, a adăugat ea. Moartea domnului Navalnîi a fost, de asemenea, condamnată rapid drept crimă.

Stephane Sejourne, ministrul de externe al Franței, a declarat că Alexei Navalnîi “a plătit cu viața pentru rezistența sa în fața unui sistem de opresiune”. El a adăugat: “Moartea sa într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin”.

Dmitri Muratov, editorul ziarului rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a declarat pentru Reuters că este de părere că moartea este “o crimă” cauzată de condițiile în care a fost deținut Navalnîi.

Volodymyr Zelenski a spus că este “evident” că Putin se află în spatele acestui fapt, “ca alte mii de persoane care au fost torturate până la moarte din cauza acestui om”. Agenția de presă rusă Interfax a raportat că medicii au petrecut 30 de minute încercând să-l resusciteze pe domnul Navalnîi.

Serviciul de presă de stat Tass a adăugat că, momentan, nu a fost stabilită cauza morții sale.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă