25 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăCulturăVasile Bănescu: "Miezul creștinismului e libertatea"

Vasile Bănescu: “Miezul creștinismului e libertatea”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), transmite un scurt comentariu, pe internet, despre cum ar trebui să se manifeste adevărații credincioși pentru a respecta “miezul creștinismului”.

Mesajul reprezentantului BOR este postat în ziua de duminică, 16 iulie 2023. Nu se pot cere explicații suplimentare referitoare la semnificația eventual ascunsă a acestui text, întrucât autorul textului, Vasile Bănescu, a blocat posibilitarea de a adăuga replici.

Mesajul purtătorului de cuvânt al BOR este următorul:

“Miezul creștinismului e libertatea. Opusul înrobirii, împătimirii, idolatriei.

În libertate sunt înrădăcinate binele și răul, credința, căderea, căința, ridicarea, suferința și mântuirea din ea.

În jurul ei gravitează strâns atenția spirituală (trezvia), pasiunea pentru Adevăr, fidelitatea față de El până la martiriu (devenind martorii Lui), compasiunea (împreună pătimirea pe malul acelorași lacrimi), mila manifestă în act, încrederea în puterea și ocrotirea Brațelor răstignite, urmată de plonjarea în abisul credinței, al creditării Celui care pare absent.

Toate, ca roade inestimabile ale creșterii în posibila iubire care se înfiripă chiar din propriile înfrângeri (ale sinelui) în relația cu ceilalți. Acea iubire agapică trăită și descrisă de Sfântul Pavel.

Suferința celorlalți și a propriei răstigniri lăuntrice e prea mare ca să mai lase loc duplicității, trivialității și vulgarității. Permeabilizarea la ea ne deschide ochii până la a vedea aievea în mâna tremurândă care se întinde spre noi sau în chipul vulnerabil, de aceea venerabil, care ne privește sperând, mâna lui Hristos și chipul Lui. În fața oricui, El ne reprezintă pe fiecare.

Inclusiv din aceste motive, creștinismul autentic (trăit) nu e niciodată triumfalist, formalist, zgomotos și populist. El nu e suprafața, ci adâncul.

E doar lumină lină, putere a fragilității, mângâiere, surâs. Discernământ.

Nu hohot, nu tropot.

Nu mândrie, nu viclenie.

Bucurie”

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FOTO&VIDEO. Cinci ani de la incendiul de la Catedrala Notre Dame

La cinci ani după un incendiu devastator, restaurarea catedralei Notre Dame este aproape finalizată. Tot la Paris, în vara aceasta, urmează Jocurile Olimpice. În seara...

Dovada că simularea Bacalaureatului a fost o mascaradă

Am mai explicat că impunerea la nivel național a evaluării digitalizate pentru lucrările scrise la  simulările examenelor naționale a reprezentat doar un proces menit...

Eveniment la Academia Română. Un omagiu: lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“

Academia Română găzduiește marți, 16 aprilie 2024, lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“, editat de Fundația „Andrei Rădulescu și a Marilor Juriști Români“ și...
Ultima oră
Pe aceeași temă