Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în istoria măsurătorilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), subliniind impactul semnificativ al schimbărilor climatice asupra vieților noastre.
Mircea Fechet a evidențiat că, pe lângă temperaturile record, fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai intense.
”Doamna director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie mi-a spus că doar ce a terminat socotelile legate de vara care tocmai s-a încheiat şi putem declara vara anului 2024 ca fiind cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor ANM-ului, la fel cum fiecare lună a verii a bătut toate recordurile ultimilor 100 de ani, că măsurăm de 120 de ani la ANM.
În ceea ce priveşte precipitaţiile, pentru că am întrebat-o şi acest lucru, în luna august pentru zona Dobrogea doar în 2004 am avut precipitaţii şi mai multe decât am avut anul acesta, respectiv 92 de litri pe metru pătrat. Anul acesta, acum în luna august avem 85”, a declarat Mircea Fechet într-o intervenție la un post de televiziune.
Cum ne afectează schimbările climatice
Ministrul a explicat că schimbările climatice nu se limitează doar la creșterea temperaturilor, ci includ și o intensificare a fenomenelor meteo extreme, care apar din ce în ce mai frecvent.
„Schimbările climatice ne afectează pe fiecare dintre noi. Nu doar pentru că e mai cald decât era de obicei, avem recorduri de temperatură, însă fenomene de schimbări climatice nu înseamnă doar încălzire globală. Înseamnă şi fenomene meteo extreme de o intensitate din ce în ce mai mare şi cu o frecvenţă din ce în ce mai mare şi atunci când în media lunară tu ai 30 de litri pe metru pătrat şi plouă în 48 de ore 230 de litri sau 225 de litri, cât am avut la Mangalia, vă imaginaţi că asta pune atât autorităţile locale, cât şi oamenii, în general, într-o situaţie greu de gestionat””, a avertizat Fechet, subliniind necesitatea unei pregătiri mai bune pentru a face față acestor provocări.