17.3 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiPrefectul de Bacău reaprinde scandalul de la Valea Uzului

Prefectul de Bacău reaprinde scandalul de la Valea Uzului

Decizia prefectului județului Bacău ar fi fost anunțată de Consiliul Judeţean Harghita, informează agenția de presă ungară MTI, citată de site-ul transparentnews.ro.

Potrivit acestor surse, într-una din acţiunile în contencios administrativ pe care a inițiat-o la Tribunalul Bacău, prefectul Valentin Ivancea a contestat autorizaţia de construire care fusese emisă de Primăria Dărmăneşti pentru a permite modificarea, de către partea română, a cimitirului de la Valea Uzului.

Pe de altă parte, în cea de-a doua acțiune depusă în justiție, prefectul Valentin Ivancea a contestat hotărârile prin care Primăria Dărmăneşti a inclus terenul cimitirului în proprietatea publică a oraşului.

Acţiunea înaintată de prefect în contencios administrativ are drept efect suspendarea imediată a hotărârilor contestate de el, care fuseseră emise de Primăria Dărmănești.

Gestul prefectului de Bacău de a suspenda deciziile Primăriei Dărmănești apare ca fiind surprinzător, dacă nu chiar suspect, în condițiile în care prefectul Valentin Ivancea ar fi trebuit să știe că Primăria Dărmănești a adus ca dovadă, în ceea ce privește dreptul de posesie asupra terenului Cimitirului Eroilor, un extras de carte funciară care îi confirma acest statut de proprietar.

Pe de altă parte, demersul juridic discutabil al prefectului de Bacău a fost prompt mediatizat de Consiliul Județean Harghita în condițiile în care președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este socotit unul dintre inițiatorii conflictului de la Valea Uzului, conflict care abia ce se atenuase.

Ultimele evoluții în acest conflict apar ca urmare a unei campanii, devenită mai vizibilă din luna mai 2019, cu puțin timp înainte de alegerile europarlamentare, când UDMR, cu sprijinul Guvernului de la Budapesta, a organizat o serie de presiuni menite să asigure controlul părții maghiare asupra Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului. Aceste presiuni au “țintit” inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcții și Ministerul Culturii, care au emis decizii contradictorii pe acest subiect.

O posibilă explicație pentru poziționarea stranie a prefectului de Bacău de partea UDMR ar putea fi lipsa lui de experiență, întrucât a fost numit prefect abia la data de 10 septembrie. O altă explicație ar putea fi însă conflictul mai vechi dintre senatorul Adrian-Dragoș Benea, șeful pe linie politică al prefectului Ivancea, și primarul de la Dărmănești, Constantin Toma. În această situație, de conflictul politic dintre senatorul Benea și primarul Toma profită exact extremiștii maghiari, interesați să reaprindă conflictul interetnic de la Valea Uzului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coaliția PSD – PNL pregătește candidați comuni la europarlamentare. Ședința în care se decide lista a fost amânată pentru marți

Coaliția de guvernare, PSD - PNL, pregătește o listă comună de candidați pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024. O ședință a liderilor Coaliției, în care...

Revolut Bank lansează în România primul său produs de economisire cu dobândă – conturile de economii direct în aplicație

Revolut, super-aplicația financiară globală cu peste 40 de milioane de clienți din întreaga lume, lansează depozitele de economii cu dobândă anuală pentru cei peste...

Programul Noua Casă 2024 ia start. Care sunt noutățile

Programul Noua Casă 2024 a devenit operaţional, după ce plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanţe, în valoare de un miliard de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă