Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro.
Inculpații au fost găsiți vinovați de evaziune fiscală, vânzare de medicamente neconforme sau contrafăcute, abuz de putere, neglijență, fals si luare de mită.
Singh Raghvendra Pratar, director executiv al Quramax Medical, o companie care a vândut în Uzbekistan medicamente produse de compania indiana Marion Biotech, a primit cea mai lungă pedeapsa, 20 de ani de închisoare.
Foști înalți funcționari care se ocupau de acordarea de licențe pentru medicamentele importate au fost, de asemenea, condamnați la pedepse lungi.
Instanța a decis că despăgubiri în valoare de 80.000 de dolari să fie plătite fiecăreia dintre familiile celor 68 de copii care au murit în urmă consumului de sirop.
Un sirop de tuse a provocat mai multe decese
Organizația Mondială a Sănătății a solicitat “acțiuni imediate și concertate” pentru a proteja copiii de medicamentele contaminate, după ce anul trecut a avut loc o serie de decese de copii legate de siropurile pentru tuse, transmite Reuters.
În 2022, peste 300 de copii – în principal cu vârste sub 5 ani – din Gambia, Indonezia și Uzbekistan au murit din cauza unor leziuni renale acute, din cauza unor medicamente contaminate, a precizat luni OMS într-o declarație.
Medicamentele, siropuri pentru tuse fără prescripție medicală, aveau niveluri ridicate de dietilenglicol și etilenglicol.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!