14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSănătateUSR propune o nouă reglementare a malpraxisului medical. Pacientul prejudiciat va chema...

USR propune o nouă reglementare a malpraxisului medical. Pacientul prejudiciat va chema în instanţă direct spitalul 

Deputații USR Oana Murariu și Adrian Wiener au inițiat un proiect de lege prin care se propune instituirea unui nou mecanism de răspundere civilă pentru malpraxisul medical.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății aduce o schimbare completă a abordării în procesele de malpraxis medical. Astfel, dacă pacientul se consideră prejudiciat va chema în instanță direct furnizorul de servicii medicale și asiguratorul acestuia. Doar în cazul unei decizii definitive de malpraxis medical, furnizorul de servicii medicale și asiguratorul său se vor îndrepta către personalul medical.

„Mecanismul pe care îl propunem va asigura condițiile pentru o despăgubire rapidă și certă a pacienților în cazul în care ei au fost afectați de culpe medicale. În același timp, personalul medical evită stresul proceselor în situațiile în care instanțele decid la final că nu a existat un act de malpraxis medical. Prin noul proiect venim în sprijinul pacienților și eliminăm totodată bulversarea sistemului medical produsă în ultimii ani”, a declarat deputata Oana Murariu.

La rândul său, deputatul Adrian Wiener susține că „Trebuie să ieșim din logica medicinei defensive. Acesta a devenit un fenomen extrem de răspândit datorită actualelor prevederi privind malpraxisul medical. E important să asigurăm prin ouia reglementare o protecție cât mai bună a pacienților, ca și să reducem presiunea legală asupra personalului medical strict la nivelul cazurilor în care a existat într-adevăr o culpă profesională”.

Forma finală a proiectului de lege a fost realizată prin includerea opiniilor factorilor relevanți din sectorul medical (Asociații ale pacienților, Federații și sindicate medicale, reprezentanți ai mediului academic, politic și instituțional) exprimate în cadrul Mesei rotunde „O reformă necesară: Îmbunătățirea sistemului răspunderii civile pentru acte de malpraxis medical”, care a fost organizată de inițiatori în această săptămână în Parlamentul României.

Prezenți la dezbatere, reprezentanții Colegiului Medicilor Cluj și ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca au apreciat oportunitatea proiectului și și-au exprimat susținerea pentru adoptarea sa.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Beneficiile săpunurilor naturale bio antiacneice

Acneea reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dermatologice, afectând milioane de persoane la nivel global, indiferent de vârstă sau gen. Caracterizată prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă