Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat vineri să se întâlnească la Belgrad cu premierul sârb Milos Vucevic pentu că acesta din urmă s-a întâlnit înainte cu ministrul rus al dezvoltării economice, Maksim Reșetnikov, a anunțat ambasadorul Uniunii Europene în Serbia, Emanuele Giaufret, conform barrons.com.
Ursula von der Leyen, aflată într-un turneu în Balcanii de Vest, trebuia să aibă în întrevedere cu premierul Serbiei înainte de o cină cu președintele acestei țări, Aleksandar Vucic, însă întâlnirea a fost anulată în ultimul moment pentru că șeful Guvernului sârb discutase cu scurt timp înainte cu ministrul rus Maksim Reşetnikov, aflat şi el în vizită la Belgrad.
”Am anulat întâlnirea cu premierul (sârb) în urma întâlnirii (acestuia) cu ministrul economiei al Federaţiei Ruse”, a spus Giaufret, adăugând că ”există informaţii cu privire la intenţia Serbiei de a-şi consolida relaţiile economice în alte domenii cu Federaţia Rusă”.
Această ”intenţie” a fost clară, a afirmat ambasadorul Giaufret într-un comunicat, ”publicat pe site-ul” guvernului sârb, înainte de a fi ”retras”.
”Având în vedere acest lucru, preşedintele Comisiei (Europene) a considerat că nu există niciun motiv pentru a organiza întâlnirea cu premierul”, a mai spus Giaufret.
Ursula von der Leyen se află în Balcanii de Vest pentru aprobarea agendelor țărilor de aici
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află într-un turneu în Balcanii de Vest pentru a discuta cu țările din această regiune despre progresul lor înregistrat pe calea spre aderare la Uniunea Europeană, după ce instituția pe care o conduce a aprobat agendele de reforme ale Albaniei, Kosovo, Muntenegrului, Macedoniei de Nord și Serbiei.
Acest pas a fost esențial pentru a permite efectuarea de plăți în cadrul Facilității UE pentru reformă și creștere, în valoare de 6 miliarde de euro, care vor fi efectuate la finalizarea etapelor de reformă convenite.
Ele vor fi efectuate de două ori pe an până în 2027, pe baza cererilor depuse de partenerii din Balcanii de Vest și a verificării de către Comisie a celor trei seturi de condiții:
-Condițiile prealabile de menținere a mecanismelor democratice, a statului de drept și a respectării drepturilor omului. O condiție prealabilă specifică se aplică Serbiei și Kosovo, care trebuie să se angajeze în mod constructiv în normalizarea relațiilor lor, inclusiv punerea în aplicare a tuturor acordurilor de dialog, care vor fi evaluate ținând seama de rolul și contribuția Serviciului european pentru acțiune externă.
-Condițiile generale privind stabilitatea macrofinanciară și buna gestiune a finanțelor publice trebuie îndeplinite înainte de vărsarea fondurilor.
-Condiții de plată, și anume îndeplinirea etapelor cantitative și calitative, la care reformele sunt împărțite.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!