23.8 C
Bucharest
Tuesday, 26 September 2023
HomePoliticăUPDATE - Alegeri Turcia: Erdogan își anunță victoria

UPDATE – Alegeri Turcia: Erdogan își anunță victoria

Recep Tayyip Erdogan și-a anunțat victoria! După numărarea a 99% din buletinele de vot, Erdogan a obținut 52,1% din voturi, în timp ce Kemal Kiliçdaroglu – 47,9%, transmite agenția oficială Anadolu.

Președintele Turciei și-a început discursul – pe care l-a susținut urcat pe un autobuz – pe o melodie de dragoste care a răsunat în piață, Erdogan cântând și el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Alegeri Turcia: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este aproape de al treilea mandat, potrivit datelor neoficiale ale agenției de stat Anadolu, într-un tur de scrutin tensionat, notează Al Jazeera.

Cu 97% din voturi numărate, Erdogan a obținut 52,1% în al doilea tur de scrutin de duminică, învingându-l pe contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, care a obținut 47,9 la sută.

Consiliul Electoral Suprem nu a confirmat încă rezultatele.

Victoria ar însemna că Erdogan, în vârstă de 69 de ani, își va prelungi guvernarea cu încă cinci ani.

Erdogan a obținut 49,52% din voturi la 14 mai, în timp ce Kilicdaroglu a obținut 44,88%.

În timp ce președintele în exercițiu a intrat în turul doi cu un impuls puternic și cu un avantaj față de rivalul său, șansele sale au fost consolidate de susținerea naționalistului Sinan Ogan, care s-a clasat pe locul al treilea în cursa prezidențială.

Ogan a citat drept motiv al deciziei sale câștigarea unei majorități parlamentare de către Partidul Justiției și Dezvoltării (AK Party) al lui Erdogan. Partidul AK și aliații săi au obținut 323 de locuri în parlamentul de 600 de membri în alegerile simultane care au avut loc la 14 mai.

Erdogan a obținut rezultate mai bune decât se aștepta în primul tur de scrutin în regiunile afectate de cutremurele devastatoare din februarie, care au provocat peste 50.000 de morți în țară, derutându-i pe critici, guvernul fiind criticat pentru reacția sa lentă la dezastru.

Poziția președintelui a fost precară, având în vedere criza economică din ce în ce mai gravă din Turcia, inflația în creștere și devalorizarea monedei, precum și energia din spatele campaniei opoziției, în special în rândul tinerilor.

Kilicdaroglu a condus o campanie mai acerbă în zilele premergătoare turului doi.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Varză murată la butoi. Rețeta lui Radu Anton Roman: ingredientul care păstrează apa limpede și frunza tare

Varză murată la butoi. Rețeta lui Radu Anton Roman: ingredientul care păstrează apa limpede și frunza tare

Când vor crește pensiile? Anunțul premierului Ciolacu

"S-au discutat principiile (legii pensiilor -n.r.). A existat un contract cu Banca Mondială. Au pus trei variante de legea pensiilor. Atât noi, cât...

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe și în București. HARTA zonelor afectate

”Marţi şi miercuri (26 şi 27 septembrie), vântul va avea intensificări temporare în Dobrogea şi Muntenia, cu viteze de 55...65 km/h, iar pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies