5.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUniversitatea din București le-a tăiat caloriferele studenților de la Drept

Universitatea din București le-a tăiat caloriferele studenților de la Drept

În plin sezon rece, conducerea Universității din București a decis să taie vechile calorifere funcționale din căminul studențesc al Facultății de Drept, pentru a le înlocui, dar achiziția a fost blocată, iar studenții sunt nevoiți să îndure frigul.

Imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă” arată cum caloriferele din camerele studenților care sunt cazați în căminul din curtea Palatului Facultății de Drept din cadrul Universității din București (UB), de pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu din Capitală, au fost îndepărtate, în plin sezon rece.

Conducerea UB a decis să schimbe caloriferele vechi ale căminului, acum, cu toate că acestea erau funcționale, iar, conform declarațiilor pe care ni le-au oferit studenții, produceau căldură “chiar mai mult decât suficientă”.

Licitație blocată

Din informațiile obținute de “România liberă”, instituția de învățământ superior a demarat licitația pentru achiziționarea noilor calorifere, dar aceasta a fost blocată.

Surse din cadrul UB au explicat, pentru “România liberă”, că licitația publică ar fi fost contestată, iar, “în cel mai optimist scenariu”, noile calorifere ar putea ajunge în camerele studenților abia în a doua parte a lunii decembrie.

Universitatea nu a așteptat însă ca noile calorifere să fie livrate și le-a îndepărtat deja pe cele vechi din camerele în care sunt cazați studenții.

Cade curentul din cauza radiatoarelor

În aceste condiții, studenții cazați în camerele cu temperaturi scăzute s-au văzut nevoiți să identifice alternative.

O parte dintre studenți au mers la cel mai apropiat hipermarket, din zona Orhideea, pentru a cumpăra radiatoare, interesându-se care este tremenul limită de returnare a acestora, în vederea realizării unor economi.

Alți studenți au optat pentru calorifere electrice cu ulei, mai ieftine.

Pornirea mai multor astfel de aparate simultan, în mai multe camere ale căminului a dus la întreruperea curentului în mai multe rânduri, din cauza rețelei electrice învechite, proiectată în urmă cu mai bine de 70 de ani.

Acestea nu sunt însă primele probleme cu care au fost nevoiți să se confrunte studenții cazați în căminul din curtea Facultății de Drept, în mandatul de până acum al rectorului Marian Preda.

Tot “România liberă” arăta cum toaletele, dușurile și spațiile de spălat vase din același cămin nu aveau apă caldă încă din această vară.

De asemenea, în ciuda promisiunilor lui Marian Preda, încă din momentul preluării mandatului de rector al UB, în toaletele căminului din Bulevardul Mihail Kogălniceanu studenții nu aveau săpun sau hârtie igienică.

Pentru o perioadă, tot în acest an, la cantina din același campus nu mai exista pâine, pentru că Rectoratul a urmărit să reducă din cheltuieli.

“Eliminarea ştampilei din procesele birocratice, cu excepţia actelor de studii, dotarea corespunzătoare a tuturor toaletelor din clădirile facultăţilor, acordarea de finanţare pentru participarea profesorilor la conferinţe internaţionale se numără printre primele măsuri luate de noul rector al Universităţii Bucureşti (UB), Marian Preda”, scria Agerpres, pe 28.12.2019, citând o informare de presă a instituției de învățământ superior.

Potrivit unei informări transmisă Agerpres, la acea vreme, de către conducerea UB, în jumătate dintre spaţiile de învăţământ ale instituţiei toaletele nu “sunt corespunzătoare pentru o instituţie publică decentă”, iar noul rector a solicitat ca până la jumătatea lunii ianuarie să fie achiziţionate dotările necesare – uscătoare de mâini, rezervoare de săpun lichid, suporturi de hârtie igienică.

“Condiţiile elementare de curăţenie şi igienă sunt prioritare şi nu suferă amânare”, se sublinia în informare.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Cele mai citite

România ajunge în fața Curții de Justiție a UE din cauza poluării

România ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza nerespectării legislației europene privind aerul curat și emisiile industriale. Decizia luată de Comisia...

Exportul de gaze naturale din Rusia a scăzut în ultima lună

Exportul de gaze naturale din Rusia spre Europa a scăzut în luna noiembrie. Potrivit unui raport Gazprom, exporturile au crescut în primele 11 luni...

Emmanuel Macron, critici la adresa lui Boris Johnson: „Un clovn”

Emmanuel Macron l-a criticat dur pe premierul Marii Britanii, Boris Johnson. Președintele Franței ar fi spus într-o conversație privată că oficialul britanic „face același...
Ultima oră
Pe aceeași temă