13.1 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUniversitatea din București le-a tăiat caloriferele studenților de la Drept

Universitatea din București le-a tăiat caloriferele studenților de la Drept

În plin sezon rece, conducerea Universității din București a decis să taie vechile calorifere funcționale din căminul studențesc al Facultății de Drept, pentru a le înlocui, dar achiziția a fost blocată, iar studenții sunt nevoiți să îndure frigul.

Imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă” arată cum caloriferele din camerele studenților care sunt cazați în căminul din curtea Palatului Facultății de Drept din cadrul Universității din București (UB), de pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu din Capitală, au fost îndepărtate, în plin sezon rece.

Conducerea UB a decis să schimbe caloriferele vechi ale căminului, acum, cu toate că acestea erau funcționale, iar, conform declarațiilor pe care ni le-au oferit studenții, produceau căldură “chiar mai mult decât suficientă”.

Licitație blocată

Din informațiile obținute de “România liberă”, instituția de învățământ superior a demarat licitația pentru achiziționarea noilor calorifere, dar aceasta a fost blocată.

Surse din cadrul UB au explicat, pentru “România liberă”, că licitația publică ar fi fost contestată, iar, “în cel mai optimist scenariu”, noile calorifere ar putea ajunge în camerele studenților abia în a doua parte a lunii decembrie.

Universitatea nu a așteptat însă ca noile calorifere să fie livrate și le-a îndepărtat deja pe cele vechi din camerele în care sunt cazați studenții.

Cade curentul din cauza radiatoarelor

În aceste condiții, studenții cazați în camerele cu temperaturi scăzute s-au văzut nevoiți să identifice alternative.

O parte dintre studenți au mers la cel mai apropiat hipermarket, din zona Orhideea, pentru a cumpăra radiatoare, interesându-se care este tremenul limită de returnare a acestora, în vederea realizării unor economi.

Alți studenți au optat pentru calorifere electrice cu ulei, mai ieftine.

Pornirea mai multor astfel de aparate simultan, în mai multe camere ale căminului a dus la întreruperea curentului în mai multe rânduri, din cauza rețelei electrice învechite, proiectată în urmă cu mai bine de 70 de ani.

Acestea nu sunt însă primele probleme cu care au fost nevoiți să se confrunte studenții cazați în căminul din curtea Facultății de Drept, în mandatul de până acum al rectorului Marian Preda.

Tot “România liberă” arăta cum toaletele, dușurile și spațiile de spălat vase din același cămin nu aveau apă caldă încă din această vară.

De asemenea, în ciuda promisiunilor lui Marian Preda, încă din momentul preluării mandatului de rector al UB, în toaletele căminului din Bulevardul Mihail Kogălniceanu studenții nu aveau săpun sau hârtie igienică.

Pentru o perioadă, tot în acest an, la cantina din același campus nu mai exista pâine, pentru că Rectoratul a urmărit să reducă din cheltuieli.

“Eliminarea ştampilei din procesele birocratice, cu excepţia actelor de studii, dotarea corespunzătoare a tuturor toaletelor din clădirile facultăţilor, acordarea de finanţare pentru participarea profesorilor la conferinţe internaţionale se numără printre primele măsuri luate de noul rector al Universităţii Bucureşti (UB), Marian Preda”, scria Agerpres, pe 28.12.2019, citând o informare de presă a instituției de învățământ superior.

Potrivit unei informări transmisă Agerpres, la acea vreme, de către conducerea UB, în jumătate dintre spaţiile de învăţământ ale instituţiei toaletele nu “sunt corespunzătoare pentru o instituţie publică decentă”, iar noul rector a solicitat ca până la jumătatea lunii ianuarie să fie achiziţionate dotările necesare – uscătoare de mâini, rezervoare de săpun lichid, suporturi de hârtie igienică.

“Condiţiile elementare de curăţenie şi igienă sunt prioritare şi nu suferă amânare”, se sublinia în informare.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Design și funcționalitate: descoperă mesele de cafea perfecte pentru casa ta

Pentru că au un rol esențial în amenajarea spațiilor de relaxare, fiind apreciate nu numai pentru funcționalitatea pe care o oferă, ci și pentru...

Aliații din G7 avertizează Iranul să nu furnizeze Rusiei rachete balistice pentru a fi folosite în Ucraina

Membrii alianței G7 au avertizat Iranul că va fi lovit de noi sancțiuni occidentale semnificative dacă va merge mai departe cu planul de a...

Sebastian Burduja: “România are nevoie de energie în 3D-descentralizată, digitalizată şi decarbonizată”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța Proiectului de Ordonanță care vizează eliminarea taxei pe soare pentru prosumatori, argumentând că aceasta aduce claritate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă