Acordul dintre Kiev şi Moscova pentru tranzitul de gaz al companiei ruse Gazprom va expira pe 31 decembrie
Ucraina a anunţat că nu intenţionează să prelungească acest acord cu Gazprom de tranzitare a gazului rusesc pe teritoriul ucrainean.
La rândul său, comisarul european, Kadri Simson a spus că „nu este nevoie” de extinderea valabilităţii acordului Ucrainei cu compania rusă, adăugând că Bruxellesul „asistă” deja companiile europene care aveau contracte pe termen lung cu Gazprom, să găsească alţi furnizori, scrie Agerpres. Comisarul a mai declarat că, din totalul importurilor de gaz ale UE, un procent de 18% reprezintă gaz rusesc, faţă de 45% cât era în anul 2021. Pe lângă SUA, un alt furnizor semnificativ de gaz al UE este Norvegia, potrivit datelor statistice din 2023 și, de asemenea, state nord-africane, Regatul Unit şi Qatar.
După declanșarea războiului din Ucraina, UE a adoptat o politică de reducere a importurilor de gaze naturale ruseşti, care au fost înlocuite parţial de gazele naturale lichefiate (GNL) importate în special din SUA. Însă, aceste gaze sunt mai costisitoare decât gazele naturale transportate prin conductele existente. Secretarul american de stat Antony Blinken a lăudat în aprilie modul în care Europa „s-a îndepărtat de dependenţa faţă de energia rusească într-o manieră extraordinară şi într-un interval de timp de numai doi ani”.
În ciuda sancţiunilor impuse Rusiei, unele state membre ale UE continuă să importe gaz rusesc, prin conductele din Ucraina şi Turcia.