9.4 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInternaționalUngaria ia din nou partea Rusiei: nu-l va aresta pe Vladimir Putin...

Ungaria ia din nou partea Rusiei: nu-l va aresta pe Vladimir Putin pe teritoriul ei

Ungaria face din nou notă disconcordantă cu restul țărilor occidentale și ține partea Rusiei declarând că nu-l va aresta pe Vladimir Putin pe teritoriul ei.

Autoritățile de la Budapesta nu îl vor aresta pe președintele rus Vladimir Putin în cazul în care acesta ar intra pe teritoriul Ungariei.

Declarația aparține lui Gergely Gulyas (foto, stânga), șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmit, joi, agențiile de presă internaționale.

Ungaria a semnat şi a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înființată Curtea Penală Internațională (CPI).

Lista țărilor semnatare ale Statutului de la Roma poate fi consultată aici.

Însă, în opinia oficialului de la Budapesta, pașii făcuți de țara sa în ceea ce privește Statutul de la Roma nu sunt suficienți pentru a crea obligația unei eventuale arestări a președintelui rus pe teritoriul Ungariei.

Gulyas susține că Statutul de la Roma nu a fost promulgat în țara sa.

Ungaria nu-l va aresta pe Vladimir Putin dacă președintele rus va ajunge pe teritoriul ei motivând că statutul CPI nu a fost promulgat

“Ne putem referi la legislația ungară şi, pe baza acesteia, noi nu îl putem aresta pe președintele rus, întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a explicat el, potrivit antena3.ro.

Oficialul a adăugat că, în opinia sa, “aceste decizii (precum cea a CPI, n.r.) nu sunt ‘cele mai fericite’, întrucât ele duc lucrurile către escaladare şi nu către pace”.

Curtea Penală Internațională a emis, vinerea trecută, un mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni în Rusia.

CPI susține că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma și susține că mandatele de arestare emise de CPI nu au forţă juridică pe teritoriul său.

Totuși, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea președintelui rus în oricare din cele 123 de state ce recunosc jurisdicția Curții Penale Internaționale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:16

Israelul efectuează cel mai mare raid la Ramallah din ultimii ani

Forțele israeliene au atacat la Ramallah, în Cisiordania ocupată, peste noapte, ucigând un tânăr de 16 ani într-o tabără de refugiați, în timpul celei...

România îşi promovează destinaţiile turistice la Târgul de Turism de la Berlin, în perioada 5-7 martie

Destinaţia turistică România va fi promovată, în perioada 5 - 7 martie, la cel mai mare şi important târg de turism din lume, organizat...

Albania pune la dispoziția NATO o bază aeriană pe care o folosea URSS pentru a amenința Occidentul

Albania pune la dispoziția aliaților ei din NATO o bază aeriană care, în vremea "Războiului Rece", era folosită de URSS pentru a intimida Occidentul. Baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă