26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiUn videoclip de luni arată un flux de lavă care se mișcă...

Un videoclip de luni arată un flux de lavă care se mișcă rapid din vulcanul Mauna Loa

Un videoclip de luni arată un flux de lavă care se mișcă foarte repede din vulcanul Mauna Loa din Hawaii ce și-a reînceput activitatea vulcanică de câteva zile, după o lungă perioadă de liniște.

Un videoclip realizat luni (5 decembrie) de U.S. Geological Survey a arătat fisura numărul 3 în erupție, în zona de nord-est a Riftului Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume.

Vulcanul a început să erupă duminică, 27 noiembrie, în jurul orei 23:30, ora locală, conform USGS, potrivit Reuters.

Un videoclip recent arată un flux de lavă ce a erupt din vulcanul Mauna Loa din Hawaii, încheind o lungă perioadă de liniște

Mauna Loa se ridică la 13.679 de picioare (4.169 de metri) deasupra Oceanului Pacific, parte a unui lanț de vulcani care au format insulele Hawaii. Erupția sa actuală a încheiat cea mai lungă perioadă de liniște din istoria înregistrată a vulcanului. Vulcanul a erupt anterior în martie și aprilie 1984.

Mauna Loa din Hawaii a erupt și aruncă lavă pe cerul nopții

Lava care curge din Mauna Loa din Hawaii, care este cel mai mare vulcan activ din lume și a erupt în această săptămână, se apropie de autostrada principală a Insulei Mari.

Un videoclip de la Observatorul Vulcanilor din Hawaii al Serviciului Geologic al SUA (USGS) a arătat lavă care curge din vulcan în timpul unei erupții de duminică (4 decembrie) noaptea.

Agenția a raportat vineri (2 decembrie) că frontul principal al fluxului de lavă se afla la 3,2 mile (5,2 kilometri) de Autostrada Daniel K. Inouye, cunoscută și sub numele de Saddle Road, și ar putea ajunge la ea într-o săptămână, potrivit Reuters.

Dar USGS a mai spus că, din cauza naturii imprevizibile a fluxurilor de lavă, este „dificil de estimat când sau dacă fluxul va afecta” autostrada, care este principalul drum est-vest al insulei.

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, a erupt și aruncă lavă împrejurul lui

O erupție a început în vârful calderei vulcanice Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, din Hawaii, duminică seara (27 noiembrie), a declarat serviciul de activitate vulcanică al Serviciului Geologic al SUA (USGS).

„În acest moment, fluxurile de lavă sunt conținute în zona vârfului și nu amenință comunitățile de jos”, se arată în notificare, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, notificarea avertizează, pe baza evenimentelor anterioare, că etapele timpurii de erupție ale acestui vulcan pot fi foarte dinamice, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid.

Nivelul alertei de vulcan a fost actualizat de la „aviz” la „avertizare”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă