9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeInternaționalUn potențial atac nuclear al Rusiei asupra Ucrainei ar aduce o ripostă...

Un potențial atac nuclear al Rusiei asupra Ucrainei ar aduce o ripostă din partea NATO

Un eventual atac nuclear al Rusiei asupra Ucrainei ar schimba cursul conflictului şi aproape sigur ar declanşa o „ripostă fizică” din partea aliaţilor Kievului şi posibil din partea Alianţei Nord-Atlantice, afirmă un oficial NATO.

Orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova ar avea „consecinţe fără precedent” pentru Rusia. „Aproape sigur ar atrage o ripostă fizică din partea multor aliaţi şi, potenţial, chiar din partea NATO”, a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

Oficialul citat consideră că Rusia recurge la ameninţări de tip nuclear în principal pentru a descuraja NATO şi anumite naţiuni să se implice direct în războiul din Ucraina.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a avertizat, miercuri, că acţiunile Rusiei generează riscuri privind „interpretări greşite” cu efecte catastrofale la nivel internaţional, însă Kremlinul a respins „retorica nucleară” a Occidentului, conform alephnews.ro.

Un eventual atac nuclear al Rusiei asupra Ucrainei ar genera un răspuns rapid din partea NATO

Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, Biden a afirmat că preşedintele rus, Vladimir Putin este un actor raţional care a făcut calcule greşite în mod semnificativ”. Liderul de la Casa Albă, care săptămâna trecută afirma că riscurile unui conflict nuclear sunt cele mai ridicate din ultimii 60 de ani, a avertizat acum asupra interpretărilor greşite” care pot avea efecte catastrofale. Întrebat dacă există riscul ca Putin să utilizeze arme nucleare tactice asupra Ucrainei, Biden a răspuns: Nu cred că va face acest lucru”.

Kremlinul a reacţionat vehement la afirmaţiile liderului de la Washington. Exprimăm regret că lideri de state din Occident, din Statele Unite şi din Europa, recurg zilnic la retorică nucleară. Considerăm că este o practică foarte dăunătoare şi provocatoare”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. Oficialul rus a denunţat şi afirmaţiile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că o victorie a lui Putin în Ucraina ar fi o înfrângere a Occidentului. Peskov consideră că afirmaţiile demonstrează că NATO luptă de partea Ucrainei. Stoltenberg a afirmat marţi că „NATO nu este parte în conflict”, dar a subliniat că sprijinul oferit de Alianţă joacă un rol central”.

Washingtonul a anunţat, marţi, că nu există indicii că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar pregăti lansarea unui atac nuclear asupra Ucrainei, precizând că Washingtonul va menţine vigilenţa şi că nu vrea un conflict militar cu Moscova.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciolacu, despre obiectivele vizitei sale în SUA

Premierul Marcel Ciolacu va discuta cu partenerii americani, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Statele Unite, începând de duminică până miercuri, despre...
00:00:33

Mai mulți pro-palestinieni au organizat un miting în fața Ambasadei Israelului din Washington D.C.

Manifestanții pro-palestinieni au organizat vineri (1 decembrie) un marș și o priveghere de rugăciune, precum și un miting în fața Ambasadei Israelului din Washington,...

Filipine și Franța vor să încheie un acord pentru a desfășura militari unul pe teritoriul celuilalt

Miniştrii apărării din Filipine şi Franţa, Gilbert Teodoro, respectiv Sebastien Lecornu s-au angajat sâmbătă la Manila să îşi continue eforturile pentru un acord care...
Ultima oră
Pe aceeași temă