4 C
București
marți, 6 decembrie 2022
AcasăȘtirile zileiUn pensionar din Ucraina sfidează ocupația rusă

Un pensionar din Ucraina sfidează ocupația rusă


La mai bine de jumătate de secol după ce cangrena i-a afectat picioarele până la șolduri și toate degetele, Hryhoriy Yanchenko, un pensionar din Ucraina, s-a alăturat rezistenței țării sale la invazia și ocupația rusă.
Acum, în vârstă de 75 de ani, își îmbracă tricoul cu dungi albastre și bereta albastră a unității sovietice de parașutisti în care a slujit și își conduce căruciorul de mobilitate electrică prin orașul ocupat din sudul Hersonului pentru a colecta donații.
La mai bine de 50 de ani după ce cangrena l-a lăsat pe Hryhoriy Yanchenko fără picioare și degete, el arată că spiritul său de luptă rămâne intact alăturându-se rezistenței ucrainene din Hersonul ocupat.

Aceste videoclipuri distribuite pe rețelele sociale în iunie îl arată pe bătrânul de 75 de ani conducând căruciorul său prin oraș, cântând imnul ucrainean și strângând donații pentru soldați.

Poartă un tricou cu dungi albastre și o beretă albastră de la unitatea de parașutisti sovietici în care a slujit.

Reuters a putut verifica locația videoclipurilor, dar nu și data la care au fost filmate.

„În fiecare zi, la 9 dimineața, plecam în scaunul meu cu rotile și în fiecare zi mă simțeam ca pe un câmp minat. Te duci undeva și s-ar putea să nu te mai întorci acasă. Dar m-am simțit ca un ucrainean, mă simțeam un fel de patriot.”

Un pensionar din Ucraina refuză ocupația rusă după ce în anii 1960 a făcut parte din forțele aeriene sovietice

Iancenko a servit în forțele aeriene sovietice în anii 1960 și a încercat să sprijine soldații ucraineni din 2014, mai întâi organizând un concert benefic și apoi strângând alimente și alte provizii.

În ultimele șase luni, Yanchenko a spus că a strâns peste 16.000 de dolari.

Banii au fost folosiți de un grup ucrainean pentru a cumpăra lunete pentru puști, accesorii pentru acestea și îmbrăcăminte.
O parte din bani au fost donați chiar de soldații ruși, spune râzând Iancenko.
Dar, după ce s-a confruntat cu un membru al serviciului de securitate internă al Rusiei, Iancenko a știut că era timpul să părăsească Herson, casa lui timp de 57 de ani.

S-a ascuns trei zile cu un prieten înainte de a face o traversare înainte de zori a râului Nipro.

„Înțelegeți, am 75 de ani. Mi-a fost teamă că, dacă îmi găseau telefonul, laptopul sau ar vedea ceva de genul, nu aș putea face față acestor provocări la această vârstă. Asta e tot… foarte, foarte înspăimântător.”

Iancenko se află acum în Zaporojie, partea deținută de Ucraina, unde continuă să strângă donații.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:04

Vulcanul Java din Indonezia obligă mii de oameni să se evacueze

Vulcanul Java din Indonezia a obligat mii de oameni să se evacueze din calea cenușei ce a fost aruncată în zona din jurul lui....

FIFA a demarat o procedură disciplinară împotriva câtorva jucători din Uruguay

FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva jucătorilor din Uruguay Jose Maria Gimenez, Diego Godin, Fernando Muslera și Edinson Cavani, după ce jucătorii s-au...

România în Schengen: Cătălin Predoiu a discutat cu ambasadoarea Regatului Suediei, Therese Hyden

Poziţia Guvernului de la Stockholm de susţinere a intrării României în spaţiul Schengen, Legile Justiţiei şi activitatea procurorilor din România care anchetează infracţiuni din...
Ultima oră
Pe aceeași temă