31.7 C
București
miercuri, 10 iulie 2024
AcasăSănătateUn nou spital oncologic în România

Un nou spital oncologic în România

Spitalul Oncologic Medex din Sângeorgiu de Mureş va cel mai nou spital oncologic din România, cu o investiție de 33 milioane de euro.

Începând cu data de 12 iulie 2024, se va pune în fucționare Spitalul Oncologic Medex din Sângeorgiu de Mureş. Pentru construirea acestuia a fost nevoi de o investiție de de 33 milioane de euro de către Fundaţia pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureş, suma de 6,4 milioane de euro fiind contribuţia Guvernului României, prin intermediul unui ajutor de stat acordat de Ministerul de Finanţe, fapt ce „subliniază importanţa socială a acestui proiect”.

Clădirea este construită pe 5 niveluri operaţionale. În total sunt 52 de saloane cu 116 paturi de spitalizare. Construcția asigură un Ambulatoriu cu 18 specialităţi medicale: Oncologie, Radioterapie, Cardiologie, Alergologie, Imunologie, Pneumologie, Gastroenterologie, Dermatologie, Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice, Ginecologie, Urologie, ORL, Chirurgie OMF, Hematologie, Endocrinologie, Neurologie, Psihiatrie, Chirurgie Generală şi Chirurgie Toracică.

Construcţia spitalului a demarat în martie 2022, iar lucrările au fost finalizate în decembrie 2023. Acest proiect important a fost dus la bun sfârşit de Fundaţia pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureş, organizaţie non-profit, formată dintr-un grup de membri fondatori dedicaţi ce şi-au propus să-şi valorifice resursele pentru a construi un spital care să răspundă nevoilor imediate ale comunităţii.

Fundaţia pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Saloanele sunt doatate cu cele mai noi echipamente medicale și spitalul are la dispoziție aparate de investigaţie oncologică şi primul PET-CT (Tomografie prin Emisie de Pozitroni – Tomografie, Computerizată, n.r.) din judeţul Mureş. În cadrul instituției, au fost amenajate și laboratoare: laborator de Radiologie şi Imagistică medicală dotat cu modele noi şi performante de echipamente: Radiograf, Mamograf cu stereotaxie şi tomosinteză, RMN, CT, Ecografe, Osteodensitometru; laborator de medicină nucleară care este dotat cu echipament pentru tomografie cu emisie de pozitroni combinată cu computer tomograf – PET-CT; laborator de Radioterapie, configurat cu două buncăre pentru acceleratoare şi unul pentru brahiterapie, echipamentul de radioterapie internă fiind unicul din Târgu Mureş.

Iustina
Iustinahttp://www.romanialibera.ro
Iustina Rusu, născută în iunie 2002, este o tânără jurnalistă și specialistă în comunicare din Iași, România. A absolvit Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași și este studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Începând cu 1 iulie 2024, Iustina s-a alăturat echipei România Liberă, unde contribuie cu articole și reportaje săptămânale, precum și cu știri zilnice pe platforma online a publicației. Iustina are experiență în diverse roluri de jurnalism și PR, incluzând poziția de Coordonator PR la Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (2023-2024), reporter la Cuzanet (2022-2023) și colaborator la newsletter-ul "Iașul Nostru" (2023-2024). De asemenea, colaborează cu NewsBox începând din octombrie 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă