25.4 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalUn nou război în Europa ? UE face apel la "încetarea ostilităților"...

Un nou război în Europa ? UE face apel la „încetarea ostilităților” între Armenia și Azerbaidjan după noi confruntări

Uniunea Europeană a cerut „încetarea ostilităților” între Armenia și Azerbaidjan, după ce mai mulți soldați ar fi fost uciși în timpul unor noi confruntări în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Reizbucnirea tensiunilor dintre cele două țări a avut loc „în jurul coridorului Lachin și în alte locuri de-a lungul liniei de contact”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Acțiune Externă al UE, transmis miercuri, notează Euronews.

Între timp, președintele Consiliului European, Charles Michel, este „strâns implicat” cu liderii celor două țări și a vorbit cu premierul armean Nikol Pashinyan, a declarat joi un oficial UE. El va vorbi „în curând” cu președintele azer Ilham Aliyev.

„Echipa sa și reprezentantul special al UE, Toivo Klaar, au fost în contact permanent cu ambele părți în ultimele zile, pentru a face presiuni în vederea păcii imediate și a realizării de progrese cu privire la toate punctele de pe ordinea de zi aflate pe masă prin intermediul dialogului”, a adăugat oficialul.

Cele două țări s-au acuzat reciproc pentru ultimele tensiuni. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că unul dintre militarii săi „a murit din cauza unei răni provocate de glonț” în timpul confruntărilor, în timp ce premierul armean Pashinyan a declarat joi că doi militari din țara sa „au fost uciși”.

Armenia și Azerbaidjanul au purtat un război violent în anii 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice, pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah – un teritoriu muntos situat între cele două țări – în care au murit aproximativ 30.000 de persoane.

O exacerbare a tensiunilor timp de șase săptămâni în 2020 a dus la aproximativ 6.500 de morți și s-a încheiat după un acord de încetare a focului mediat de Rusia, în baza căruia Armenia a cedat părți mari din Nagorno-Karabah.

Moscova a desfășurat, de asemenea, aproximativ 2.000 de soldați despre care spune că se află într-o misiune de menținere a păcii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

4 motive pentru care ar trebui să oferiți cadouri personalizate

Lumea continuă să evolueze într-un ritm frenetic și multe lucruri care erau ideale sunt acum considerate „de modă veche”, în timp ce modalități noi...

Negoiță, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care este acuzat de abuz...

Europa va muri de frig cu ”încălzirea globală” pe piept

China a spus adio Acordului climatic. Rusia continuă să avanseze în adâncul Ucrainei. SUA trec prin cea mai gravă criză a mileniului. Uniunea Europeană se...
Ultima oră
Pe aceeași temă