4.2 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalUn ministru român cere demisia comisarului european pentru Agricultură

Un ministru român cere demisia comisarului european pentru Agricultură

Ministrul român al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că va cere demisia comisarului pentru Agricultură al UE, Janusz Wojciechowski (Polonia).

Ministrul Barbu a făcut acest anunț în ziua de 22 ianuarie 2024, la Târgu Mureș. Ministrul român susține că va cere demisia comisarului european în cadrul reuniunii miniștrilor Agriculturii care se va desfășura în ziua de 23 ianuarie.

“România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70 la sută mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul Barbu. El a insistat că are “mandatul acesta”, din partea statului român, de a cere demisia comisarului european.

“Nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic, şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei”, a subliniat ministrul român al Agriculturii.

La data de 23 ianuarie 2024, Consiliul AgriFish ar urma să discute o propunere de derogare, în anul 2024, de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC).

Ministrul Barbu face acest anunț, privind demisia pe care o cere comisarului european, exact în perioada în care fermierii și transportatorii români protestează în mai multe orașe. Deși ministrul Agriculturii susținea că a rezolvat toate revendicările fermierilor, aceștia își continuă protestul.

“Le mulțumesc tuturor reprezentanților asociațiilor de fermieri din sectorul vegetal, alături de care am discutat, mai bine de trei ore, principalele probleme pe care le întâmpină activitatea lor: plata subvențiilor APIA și rambursarea de TVA, acordarea creditelor subvenţionate pentru agricultură l, concurența cerealelor ieftine din Ucraina, schimbările climatice. Am reușit să identificăm soluții pentru majoritatea acestor probleme pe care le vom transpune în programe și măsuri care vor dezvolta agricultura fermele și fabricile lor de procesare, unde au investit bani, timp și multă muncă!”, anunța ministrul Barbu într-o postare pe internet.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România educată este prost evaluată. Ce presupune schimbarea

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naţionale şi a feedback-ului din comunitatea educaţională, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie a solicitat, într-o declarație de presă,...

Ucraina avertizează că Rusia va dezinforma masiv în perioada următoare

Declarația făcută de Comitetul de Informații subliniază faptul că Rusia va încerca, prin intermediul acestei campanii de dezinformare, să întrerupă mobilizarea ucraineană, să răspândească...

Poliția britanică a arestat marți al șaselea cetățean bulgar pentru spionaj în favoarea Rusiei

Poliţia britanică a arestat marţi al şaselea cetăţean bulgar în cadrul unei anchete asupra unei presupuse reţele de spionaj în favoarea Rusiei, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă