27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalUn comisar european va fi premier în Bulgaria

Un comisar european va fi premier în Bulgaria

Noul șef al guvernului Bulgariei va fi Mariya Gabriel, cea care deținea, până la data de 15 mai 2023, una dintre funcțiile de comisar european, la Bruxelles.

La data de 15 mai, Comisia Europeană a anunțat că Mariya Gabriel și-a prezentat demisia din funcția de comisar pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret. Ea deținea respectiva funcție din anul 2019. Între anii 2017 – 2019, ea fusese comisar pentru pentru Economie și Societate Digitală. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acceptat demisia Mariya Gabriel.

Comisar european cu un masterat în Franța

Mariya Gabriel (43 de ani) deține un masterat în Științe Politice la Bordeaux (Franța). Practic, ea nu mai trăiește în Bulgaria încă din anul 2005. Numele de familie provine de la soțul ei, François Gabriel, care lucrează la cabinetul președintelui Parlamentului European.

Mariya Gabriel face parte din partidul GERB și a fost propusă ca premier de coaliția de partide GERB-SDS. Aceasta este coaliția aflată la putere în Bulgaria. Liderul GERB este fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov.

Șeful statului, președintele Rumen Radev, a acceptat ca Mariya Gabriel să devină premier. Această propunere a fost, de asemenea, apreciată și la Bruxelles. “Salutăm nominalizarea Mariyei Gabriel ca premier al Bulgariei. Ea are experiența și autoritatea internațională pentru a depăși stagnarea politică de la Sofia”, a transmis liderul PPE, Manfred Weber.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, despre problemele din Dolj: “PIB-ul e cu 20% mai mic decât media naţională”

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a adus în atenție sâmbătă, la Dăbuleni, situația economică a județului Dolj, subliniind că Produsul Intern Brut...

Hansi Flick pregătește deja primul transfer pentru FC Barcelona. Germanul vrea un jucător de top

După ce Xavi a fost demis de către FC Barcelona, Hansi Flick se pare că îi va lua locul pe banca catalanilor. Antrenorul german...

VIDEO. Jose Mourinho consideră că a luat decizia greșită când a refuzat naționala Portugaliei

Jose Mourinho, "The special one", a sosit în România pentru a lua parte la meciul de "final" al Generației de Aur, difuzat în seara...
Ultima oră
Pe aceeași temă