13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUltimele zboruri ale avioanelor LanceR

Ultimele zboruri ale avioanelor LanceR

Ultimele zboruri ale avioanelor LanceR, cele mai vechi avioane de luptă ale României, sunt programate în ziua de luni, 15 mai 2023.

Ceremoniile se desfășoară începând cu ora 11 în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea. De la ora 12:30, ultima ceremonie se desfășoară în Baza 95 Aeriană ,,Alexandru Șerbănescu” de la Bacău.

Avioanele LanceR vor decola de la Câmpia Turzii și de la Borcea. Evenimentul se va încheia cu trecerea la verticală a aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de pe aceste două baze aeriene și aterizarea acestora pe Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”. Avioanele LanceR vor fi “stocate și conservate” la Bacău, precizează un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Activitatea de la Borcea se va desfășura în prezența ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

MiG 21 LanceR au fost principalele avioane de luptă ale României, în ultimii 30 de ani. După retragerea lor definitivă, Forțele Aeriene Române păstrează în dotare avioanele F-16.

În acest moment, România deține o escadrilă formată din 17 aeronave F-16, cu baza la Borcea. “În luna noiembrie a anului 2022, România a semnat contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, în valoare de peste 380 de milioane de euro. Avioanele vor fi livrate României în stare operaţională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forţele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziţie la avioanele de generaţia a V-a, F-35”, precizează MApN.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă