0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeEconomieEconomie internaționalUE va investi 43 de miliarde de euro pentru a evita o...

UE va investi 43 de miliarde de euro pentru a evita o nouă criză a semiconductorilor

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind un plan de 43 miliarde de euro (47 miliarde de dolari) pentru a extinde industria de semiconductori, în încercarea de a prinde din urmă Statele Unite şi Asia.

Comisia Europeană, statele membre UE şi parlamentarii europeni au negociat de marţi dimineaţa la Strasbourg detaliile finale ale legii privind cipurile (EU Chips Act).

„Am ajuns la un acord referitor la Legea UE privind cipurile”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, la o conferinţă de presă.

Legea are ca obiectiv dublarea ponderii blocului comunitar în producţia globală de cipuri la 20% până în 2030 şi vine după ce SUA au anunţat o reglementare “CHIPS for America Act” pentru a concura cu tehnologia Chinei. Pentru îndeplinirea obiectivului, UE va trebui să-şi majoreze de patru ori producţia de semiconductori.

În timp ce iniţial Comisia Europeană a propus finanţarea doar a fabricilor care produc cipuri de ultimă generaţie, guvernele UE şi parlamentarii europeni au extins prevederile legii pentru a acoperi întregul lanţ valoric, inclusiv cipuri mai vechi, precum şi facilităţile de cercetare şi design.

Compania americană Intel, care obţine subvenţii din Germania pentru noua unitate de producere a cipurilor, a salutat acordul.

„EU Chips Act va atrage investiţii acolo unde este cea mai mare nevoie – în capacităţi de producţie, competenţe, cercetare-dezvoltare (R&D). Sprijinul politic solid şi extins pentru aceste obiective arată că UE şi-a luat un angajament serios privind asigurarea viitoarei sale prosperităţi”, a afirmat Hendrik Bourgeois, de la Intel.

Prioritatea Uniunii Europene o reprezintă producţia de cipuri pe plan local, după ce pandemia a dus la perturbări în lanţurile de aprovizionare, care au provocat un deficit sever de componente.

Industria din Asia, în special firmele din China şi Taiwan, domină în prezent producerea şi exporturile de semiconductori.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...
Ultima oră
Pe aceeași temă