24.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUE și țările sale membre au sprijinit Ucraina cu aproximativ 108 miliarde...

UE și țările sale membre au sprijinit Ucraina cu aproximativ 108 miliarde de euro, de la începutul războiului Rusia-Ucraina

Uniunea Europeană și țările sale membre au acordat Ucrainei aproximativ 108 miliarde de euro, de la declanșarea conflictului de către Rusia, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a reafirmat sprijinul UE față de Ucraina. Ea a precizat într-un mesaj postat pe platforma de socializare X, fostă Twitter, că este încrezătoare în victoria Ucrainei.

Totodată, președinta Comisiei Europene a subliniat că sprijinul oferit de blocul european Kievului încă din primele zile ale agresiunii ruse se va menține atât timp cât este nevoie.

”UE a fost alături de Ucraina încă din prima zi a războiului de agresiune al Rusiei. Împreună cu statele noastre membre, am oferit un sprijin de aproape 108 miliarde de euro. Ucraina va învinge în acest război pentru supraviețuire. Iar UE va fi alături de Ucraina și de poporul său atât timp cât va fi necesar”,

a dat asigurări von der Leyen într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

Consiliul European a anunțat marți că a dat undă verde primei plăți periodice a granturilor și împrumuturilor acordate în cadrul Mecanismului UE pentru Ucraina, pentru a sprijini stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei și funcționarea administrației sale publice. Astfel, Ucraina urmează să primească fonduri în valoare de aproape 4,2 miliarde euro.

Consiliul a concluzionat că Ucraina a îndeplinit condițiile și a întreprins reformele necesare prevăzute în Planul pentru Ucraina pentru primirea fondurilor, care vor fi plătite din Mecanismul pentru Ucraina. Aceste reforme vizează gestionarea finanțelor publice, guvernanța întreprinderilor de stat, mediul de afaceri, energia și deminarea. Consiliul a subliniat, de asemenea, importanța alocării fondurilor cât mai curând posibil, având în vedere situația bugetară dificilă din Ucraina.

Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei în ceea ce privește redresarea, reconstrucția și modernizarea țării și reformele pe care își propune să le întreprindă în următorii patru ani ca parte a procesului său de aderare la UE.

În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina îndeplinește condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin în valoare de până la 50 de miliarde euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina.

Din acest cuantum, până la 32 de miliarde euro sunt alocate cu titlu indicativ pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina, aceasta însemnând că plățile vor fi condiționate de realizarea indicatorilor identificați. De la intrarea sa în vigoare, Mecanismul pentru Ucraina a achitat deja 6 miliarde euro cu titlu de finanțare-punte și 1,89 miliarde euro cu titlu de prefinanțare, după ce au fost îndeplinite condițiile convenite în materie de politici.

În Planul pentru Ucraina transmis la 20 martie 2024, Ucraina și-a prezentat viziunea pentru reconstrucție și modernizare și reformele pe care intenționează să le întreprindă ca parte a procesului său de aderare la UE. Planul pune accentul pe reforme structurale și investiții în sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere. El prevede îmbunătățiri în administrația publică, punând accentul pe buna guvernanță, pe respectarea statului de drept și pe combaterea corupției și a fraudei.

Dacă toate reformele și investițiile propuse sunt puse în aplicare pe deplin, se estimează că PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 6,2% până în 2027 și cu 14,2% până în 2040 și ar putea conduce, de asemenea, la o reducere a datoriei cu aproximativ 10 puncte procentuale din PIB până în 2033.

UE a transferat către Ucraina prima tranșă din activele rusești blocate

Uniunea Europeană a transferat la finalul lunii iulie și prima tranșă în valoare de 1,5 miliarde de euro din profiturile excepționale generate de activele rusești blocate.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, aceste venituri generate de operatorii UE și deținute de depozitarii centrali de valori mobiliare (CSD) din activele suverane rusești imobilizate au fost puse la dispoziția Comisiei de către Euroclear ca primă tranșă la 23 iulie.

”UE este alături de Ucraina. Astăzi, transferăm încasări de 1,5 miliarde de euro din activele rusești inghețate pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei. Nu există un simbol sau o utilizare mai bună a banilor Kremlinului decât a face din Ucraina și toată Europa un loc mai sigur pentru a trăi”,

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Banii vor fi acum canalizați prin Facilitatea europeană pentru pace și către Facilitatea pentru Ucraina pentru a sprijini capacitățile militare ale Ucrainei, precum și pentru a sprijini reconstrucția țării.

Imobilizarea activelor Băncii Centrale Ruse este rezultatul sancțiunilor UE împotriva Rusiei, adoptate în urma războiului său de agresiune împotriva Ucrainei. Veniturile extraordinare generate în acest context de operatorii UE nu aparțin Rusiei și sunt deținute de CSD-uri. UE a început acum să canalizeze aceste venituri către Ucraina.

Ca răspuns la invazia brutală și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană și statele sale membre au adoptat mai multe pachete de măsuri restrictive contra Rusiei.

Conform prevederilor acestor sancțiuni, activele Băncii Centrale a Rusiei deținute în UE au fost imobilizate.

Interzicerea tranzacțiilor care au legătură cu activele și rezervele Băncii Centrale a Rusiei și  cu entitățile afiliate acesteia generează acumularea extraordinară și neobișnuită de numerar și depozite în bilanțurile CSD-urilor din instrumente financiare la scadență și generează venituri extraordinare.

În urma propunerilor Comisiei și ale Înaltului Reprezentant, în februarie 2024, Consiliul a decis că depozitarii centrali de valori mobiliare care dețin active și rezerve în valoare de peste 1 milion de euro ale Băncii Centrale a Rusiei care au fost inghețate ca urmare a sancțiunilor UE trebuie să pună deoparte soldurile extraordinare de numerar care se acumulează ca urmare a sancțiunilor UE și nu pot dispune de veniturile nete rezultate generate de operatorii UE.

În urma propunerilor Comisiei și ale Înaltului Reprezentant din martie, la 21 mai 2024, Consiliul a adoptat un set de acte juridice care permit utilizarea acestor profituri nete în beneficiul Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Fetiță în vârstă de doar 20 de luni atacată de un vultur. Pasărea a fost împușcată

O fetiță de doar 20 de luni a fost victima unui atac neobișnuit în centrul Norvegiei, duminică. Un vultur auriu a atacat-o în timp...

Doi frați au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri. Au vândut substanțe interzise la concerte

Doi frați au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor...

Cultură de mentă olandeză în apropiere de Peștera Muierii înființată de un tânăr care a muncit zece ani în străinătate

În comuna Baia de Fier, din județul Gorj, se află una dintre puținele culturi de mentă olandeză din județ, înființată de Cristian Cojocaru, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă