12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalUE și-a redus dependența de combustibilii fosili rusești

UE și-a redus dependența de combustibilii fosili rusești

UE și-a redus dependența de combustibilii fosili rusești: prin eliminarea treptată a importurilor de cărbune; prin reducerea importurilor de petrol cu 90 %; a celor de de gaze de la 155 de miliarde de mc în 2021 la aproximativ 80 de miliarde de mc în 2022 și la 40-45 de miliarde de mc în 2023.

Potrivit raportului privind starea uniunii energetice în 2023, UE a răspuns în mod colectiv și eficace la agresiunea Rusiei în Ucraina și la utilizarea ca armă de către aceasta a aprovizionării cu energie, prin accelerarea tranziției către o energie curată, diversificarea aprovizionării și economisirea energiei, conform stiripesurse.ro.

Acest lucru s-a realizat prin intermediul legislației privind Pactul verde european și prin utilizarea sporită a energiei din surse regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice, arată Comisia Europeană. Conform acesteia, UE este pe cale să își îndeplinească obiectivele REPowerEU, iar înainte de iarna 2023-2024 este pregătită mai bine să își asigure securitatea energetică.

Potrivit raportului, emisiile nete de gaze cu efect de seră din UE au scăzut cu aproximativ 3% în 2022, ajungând la o reducere de 32,5% față de nivelurile din 1990.

„UE și-a redus drastic dependența de combustibilii fosili rusești: prin eliminarea treptată a importurilor de cărbune; prin reducerea importurilor de petrol cu 90 %; prin reducerea importurilor de gaze de la 155 de miliarde de metri cubi în 2021 la aproximativ 80 de miliarde de metri cubi în 2022 și la aproximativ 40-45 de miliarde de metri cubi în 2023. UE a redus cererea de gaze cu peste 18 % în comparație cu ultimii cinci ani, economisind aproximativ 53 de miliarde de metri cubi de gaz”, arată CE.

Comisia anunță că instalațiile de înmagazinare a gazelor erau umplute la 95% din capacitate înainte de iarna 2022-2023 și se află la peste 98% din capacitate în prezent, înainte de iarna care vine.

Raportul arată că 2022 a fost un an record pentru noua capacitate fotovoltaică solară (+ 41 GW), care a crescut cu 60 % față de 2021 (+ 26 GW). Noua capacitate eoliană onshore și offshore a fost cu 45 % mai mare decât în 2021. În 2022, 39 % din energia electrică a fost produsă din surse regenerabile, iar în luna mai energia eoliană și solară au depășit pentru prima dată combustibilii fosili în producția de energie electrică a UE.

„Au fost convenite obiective legislative pentru o pondere minimă de 42,5 % a energiei din surse regenerabile în UE până în 2030, precum și obiectivul ambițios de a atinge 45 %. Obiectivele în materie de eficiență energetică au fost, de asemenea, majorate, pentru a reduce consumul final de energie cu 11,7 % până în 2030”, mai arată Comisia.

UE trebuie să asigure în continuare gospodăriilor energie abordabilă, fiabilă și accesibilă și să consolideze competitivitatea industrială și economică a industriei sale, sprijinind investițiile în tehnologii curate. De asemenea, Comisia continuă să acorde o atenție deosebită prețurilor la energie pentru cetățeni și industrie. Totodată, CE arată că statele membre trebuie să își pună în aplicare angajamentele comune, iar planurile naționale privind energia și clima reprezintă un instrument-cheie pentru planificarea și urmărirea acestui proces.

Uniunea Europeană accelerează tranziția spre energia verde

Într-un răspuns la criza energetică fără precedent din ultimii doi ani, Uniunea Europeană a evaluat situația actuală a tranziției verzi la nivel național, european și mondial și a prezentat provocările și oportunitățile viitoare pe măsură ce Europa continuă să își urmărească obiectivele ambițioase legate de energie și climă pentru 2030 și 2050.

Un raport al Comisiei Europene arată modul în care UE a răspuns în mod colectiv și eficace la agresiunea Rusiei în Ucraina și la utilizarea ca armă de către aceasta a aprovizionării cu energie, prin accelerarea tranziției către o energie curată, diversificarea aprovizionării și economisirea energiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă