3.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeInternaționalUE se pregătește să lanseze prima bancă a Hidrogenului din lume

UE se pregătește să lanseze prima bancă a Hidrogenului din lume

Comisia Europeană va inaugura în această săptămână mult așteptata sa Bancă a Hidrogenului pentru a susține creșterea hidrogenului regenerabil în mixul energetic al UE, notează Euronews.com.

Ideea este de a pune la dispoziție 800 de milioane de euro din fonduri europene pentru a ajuta industria și, în același timp, de a stimula investițiile private.

Se așteaptă ca hidrogenul verde să joace un rol esențial în decarbonizarea UE, astfel încât aceasta să își poată atinge obiectivele de reducere a emisiilor până în 2050.

“Am dori să demonstrăm în mod clar că suntem liderul mondial în ceea ce privește utilizarea acestor noi tehnologii”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei, Maroš Šefčovič, într-un interviu acordat luni.

“(Și) că într-adevăr putem înlocui combustibilii fosili cu hidrogen verde, că putem produce oțel cu un impact foarte scăzut sau chiar zero de carbon și de fapt că putem avea și mașini, autobuze, trenuri, chiar avioane și nave alimentate vizual de hidrogen verde, care nu poluează.”

În 2022, hidrogenul a reprezentat mai puțin de 2% din consumul de energie al UE și a fost utilizat în principal pentru a produce produse chimice, cum ar fi materialele plastice și îngrășămintele.

Prioritatea UE este dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile și își propune să producă 10 milioane de tone și să importe alte zece milioane până în 2030.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Topul municipiilor care dau cei mai mulți bani pe luminițele de Crăciun

Tot mai multe orașe au început pregătirile pentru sărbători. În ciuda restricțiilor cu cheltuielile impuse de Guvern, unii primari nu fac rabat de...

Tragedie în Polonia! Patru persoane au decedat

Patru persoane au murit într-un accident produs la mina Sobieski din Jaworzno, în sudul Poloniei, a anunțat, marți, oficialii, notează Reuters. Anna Swiniarska-Tadla, purtător de...

Relația cu China

China s-a schimbat cel mai mult și a schimbat cel mai mult lumea în timpul nostru, încât acțiunile ei au repercusiuni oriunde. De aceea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă