23.1 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeInternaționalUE încearcă să găsească soluții la gazul rusesc. Azerbaidjan sare în ajutor.

UE încearcă să găsească soluții la gazul rusesc. Azerbaidjan sare în ajutor.

Ursula von der Leyen, președinta CE, a fost prezentă astăzi la Baku. Aici, s-a întâlnit cu președintele Ilham Aliyev și cu ministrul azer al energiei Parviz Shahbazov, în scopul de a consolida cooperarea existentă dintre UE și Azerbaidjan. A fost semnat și un nou parteneriat strategic în domeniul energiei.

Actualmente, UE și Azerbaidjan negociază și un nou acord cuprinzător, care va permite o cooperare consolidată într-o serie largă de sectoare, inclusiv diversificarea economică, investițiile, comerțul și valorificarea la maximum a potențialului societății civile, evidențiind totodată importanța drepturilor omului și a statului de drept, transmite CE într-un comunicat de presă.

În urma vizitei de astăzi de la Baku, Consiliul de Cooperare UE-Azerbaidjan se va întruni pe 19 iulie la Bruxelles pentru a analiza relațiile generale și a discuta despre posibile domenii de interes reciproc pentru cooperare în viitor.

„Astăzi, prin acest nou memorandum de înțelegere, deschidem un alt capitol al cooperării noastre din domeniul energiei cu Azerbaidjan, un partener-cheie în eforturile pe care le depunem pentru a renunța la combustibilii fosili din Rusia. Urmărim nu numai să consolidăm parteneriatul nostru existent, care garantează aprovizionarea stabilă și fiabilă cu gaze a UE prin coridorul sudic al gazelor, ci și să punem bazele unui parteneriat pe termen-lung în sectorul eficienței energetice și al energiei curate, având în vedere că atât noi, cât și partenerul nostru urmărim realizarea obiectivelor Acordului de la Paris. Energia este însă doar unul dintre sectoarele în care ne putem consolida cooperarea cu Azerbaidjan și abia aștept să valorificăm întregul potențial al relației noastre”, transmite Ursula.

Europa caută soluții

Potrivit noului act semnat de președinta Comisiei și de președintele azer, includ un angajament de a dubla capacitatea coridorului sudic al gazelor pentru ca, până în 2027, să se poată livra minimum 20 de miliarde de metri cubi anual către UE. Acest aspect va contribui la obiectivele de diversificare cuprinse în planul REPowerEU și va ajuta Europa să pună capăt dependenței de gazul rusesc. În baza cooperării consolidate din domeniul energiei, Azerbaidjanul deja își majorează livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la un volum estimat de 12 miliarde de metri cubi în 2022.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebookși Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Popa (BNR): Nu vom reveni curând la dobânzile mici de acum doi ani

Nu vom reveni curând la dobânzile mici de acum doi ani, afirmă Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale, în cadrul...

Guvernul a pregătit OUG pentru majorarea salariilor profesorilor. Greva continuă cel puțin o săptămână

Guvernul Ciucă a pregătit o Ordonanță de Urgență (OUG) pentru majorarea salariilor profesorilor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. -------------------------- UPDATE Surse din...

Prima manșă a duelului pentru Liga I dintre Gloria Buzău și UTA s-a terminat indecis

Gloria şi UTA Arad au remizat la Buzău, scor 0-0, în prima manşă a barajului pentru menţinerea/promovarea în Liga 1. Returul va avea loc în...
Ultima oră
Pe aceeași temă