26.9 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalUE condamnă „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de Rusia în...

UE condamnă „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de Rusia în Ucraina

Uniunea Europeană(UE) condamnă „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activităţi militare desfăşurate în jurul centralei din Ucraina de la Zaporojie, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, citat de France Presse.

„UE condamnă activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaţionale”, a acuzat el într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusă că a lovit „de două ori centrala nucleară de la Zaporojie” (sud), deşi Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei, conform agerpres.ro.

„Orice bombardare a acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că creează o ameninţare pentru o centrală nucleară”, a spus el.

O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanşând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.

UE consideră inacceptabilă violarea regulilor de securitate nucleară în Ucraina, centrala de la Zaporojie fiind cucerită și ocupată de ruși în martie

Când centrala a fost cucerită în martie, militarii ruşi au deschis focul asupra unor clădiri ale obiectivului, apărând riscul producerii unui accident nuclear major.

Autorităţile ucrainene au acuzat vineri forţele ruse că au efectuat trei lovituri în apropierea unui reactor al centralei de la Zaporojie, deşi Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei.

La rândul ei, armata rusă susţine că în spatele atacurilor se află forţele ucrainene, care au provocat un incendiu ce a fost stins.

La 21 iulie, Rusia a acuzat deja forţele ucrainene că au lovit cu o dronă teritoriul acestei centrale nucleare, cea mai mare din Europa.

Kievul asigură de asemenea că Moscova stochează arme grele şi muniţie pe teritoriul centralei, ocupată din martie de forţele ruse, aminteşte AFP.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

MozaiQ: Creștere a numărului de mesaje homofobe

Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), avertizează că valurile de homofobie și transfobie s-au întețit în ultimele trei săptămâni,...

MozaiQ: Creștere a numărului de mesaje homofobe

Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), avertizează că valurile de homofobie și transfobie s-au întețit în ultimele trei săptămâni,...

Diferențele dintre free trials și demo-uri 

Demo-urile și testările gratuite de produse au devenit treptat parte integrantă a soluției de vânzare B2B. In special datorită popularității modelelor Cloud și SaaS...
Ultima oră
Pe aceeași temă