32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalUE a dat prima sancțiune împotriva politicii premierului Ungariei Viktor Orban

UE a dat prima sancțiune împotriva politicii premierului Ungariei Viktor Orban

Executivul Uniunii Europene(UE) va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupție, au declarat miercuri doi oficiali pentru Reuters, aceasta fiind prima măsură și sancțiune de acest fel împotriva premierului Viktor Orban.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că va îngheța finanțarea pentru membrii care dăunează democrației, anunță Reuters.

„Trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre… Aș dori să mă concentrez asupra corupției”, a spus ea, fără a numi Ungaria în mod special, potrivit cotidianul.ro.

Dar executivul ar urma să recomande duminică suspendarea a până la 70% din fondurile de coeziune în valoare de 22,5 miliarde de euro (22,44 miliarde de dolari) alocate Ungariei din bugetul UE pentru 2021-27, potrivit oficialilor europeni. Niciunul dintre ei nu a precizat suma exactă.

UE a dat prima sancțiune împotriva lui Viktor Orban, iar moneda maghiară, forintul, și obligațiunile ungare au scăzut miercuri în urma acestei informații

Forintul și obligațiunile ungare au scăzut miercuri în urma acestei informații, în timp ce legislatorii europeni l-au denunțat pe Orban pentru că ani de zile ar fi desființat drepturile migranților, ale homosexualilor și ale femeilor, precum și libertatea presei, a cadrelor universitare și a instanțelor.

„Ungaria nu este deloc o democrație adevărată”, a declarat Gwendoline Delbos-Corfield, o deputată franceză din partea Verzilor.

Veteranul premier al Ungariei, Orban, neagă astfel de critici, dar se află sub presiune pentru a asigura fonduri pentru economia aflată în dificultate. Budapesta a promis că va înființa o agenție anticorupție și a declarat în repetate rânduri că speră la un acord cu Bruxelles-ul.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă