29.3 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalUcraina va fi joi candidat oficial pentru aderarea la UE

Ucraina va fi joi candidat oficial pentru aderarea la UE

Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană(UE), într-o decizie simbolică, dar care va ridica moralul după invazia Rusiei, au declarat marți miniștri și diplomați.

Liderii UE de la Bruxelles sunt așteptați să semneze recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, anunță Reuters.

După mai multe zile de discuții interne ale UE, nu a apărut nicio opoziție în rândul celor 27 de state membre, au declarat trei diplomați pentru Reuters.

„Lucrăm pentru punctul în care îi spunem (președintelui rus Vladimir) Putin că Ucraina aparține Europei, că vom apăra și noi valorile pe care le apără Ucraina”, a declarat ministrul luxemburghez al afacerilor externe, Jean Asselborn, în fața reporterilor, înainte de o reuniune cu alți miniștri europeni, conform stiridiaspora.ro.

Ucraina va deveni candidat oficial la aderarea la UE, iar Republica Moldova are o șansă la fel de mare

De asemenea, este aproape sigur că Republica Moldova va primi statutul de candidat, au declarat diplomații, deși Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiții, și anume să depășească blocajul politic din țară.

Un oficial prezidențial francez, a cărui țară conduce UE până la sfârșitul lunii iunie, a declarat reporterilor în cadrul unui briefing că este încrezător că niciunul dintre cei 27 nu va bloca statutul de candidat pentru Ucraina și Moldova.

„În acest moment nu pot spune că toți cei 27 sunt de acord, dar există speranța rezonabilă de a obține rapid un acord privind Ucraina și Moldova la Consiliul UE.”

Ministrul francez pentru Europa, Clement Beaune, a spus, după o reuniune ministerială la Bruxelles, că există un „consens total” între cei 27, dar că nu va fi de competența șefilor de stat să îl confirme.

În ciuda unor reticențe în rândul țărilor din nordul UE, care consideră că preluarea Ucrainei, care suferă de o corupție endemică, este nerealistă, ministrul danez de externe a declarat că salută acordarea statutului de candidatură.

„Este foarte bine și este un lucru pe care Danemarca îl susține din toată inima; vrem să ajutăm Ucraina să își îndeplinească visul european”, a declarat Jeppe Kofod reporterilor din Luxemburg.

În timp ce candidatura va marca o schimbare strategică spre est a UE în fața războiului purtat de Rusia în Ucraina, Kievul va avea probabil nevoie de ani de zile pentru a deveni membru al blocului, dacă va deveni vreodată.

Ucraina are deja un pact de liber schimb cu UE, dar a depus cererea de aderare la câteva zile după invazia Rusiei. Moscova afirmă că „operațiunea sa militară specială” a fost parțial necesară din cauza intruziunii occidentale în ceea ce ea caracterizează drept sfera sa de influență geografică de drept.

Până în prezent, Putin a minimalizat problema aderării Ucrainei la UE.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Atenționări meteorologice de instabilitate atmosferică și caniculă. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări Cod galben, una de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în special în nordul şi estul ţării,...

Rata inflației din Marea Britanie a depășit nivelul ultimelor patru decenii

Rata inflației preţurilor de consum din Marea Britanie a depăşit nivelul de 10% în luna iulie, cea mai înaltă cotă începând din 1982, arată...

Nicușor Dan a dat undă verde pentru reparația monumentului Fântâna Gheorghe Grigorie Cantacuzino, din Parcul Carol

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunţă că a semnat certificatul de urbanism pentru reparaţia capitală a monumentului Fântâna Gheorghe Grigorie Cantacuzino, din Parcul...
Ultima oră
Pe aceeași temă