România și Ungaria au furnizat, în luna iunie, aproape 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei
Uniunea Europeană și Ucraina și-au legat rețelele de electricitate în luna martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia rusească, ceea ce îi permite Ucrainei să primească electricitate, în regim de urgență din Europa, în cazul în care atacurile militare provoacă pagube facilităților ucrainene.
Dar Guvernul de la Kiev a decis să majoreze, începând cu 1 iunie, și ponderea importurilor, din totalul de energie necesară consumatorilor industriali, de la 50% la 80%. De altfel, Ucraina a fost obligată să-și majoreze dramatic anul acesta, începând cu luna mai, importurile de curent electric din Europa, din cauza distrugerilor provocate de ruși, care i-au redus considerabil capacitatea de producție.
Măsura a generat scumpiri pe piața angros în iunie și iulie, inclusiv pe piața din România.
România și Ungaria au furnizat în luna iunie aproape 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei, care la rândul său și-a dublat în această lună volumele importate, până la un nivel record, ca urmare a bombardamentelor rusești.
Acesta a fost unul dintre principalele motive, alături de canicula instalată și seceta care au afectat producția de energie hidro, pentru care piețele spot de la București, Budapesta și Balcani au fost cele mai scumpe din Europa. Prețurile din regiune s-au deconectat, practic, de cele din vestul continentului, afirmă experți în energie.
De mai bine de o lună, asistăm la o deconectare a piețelor din estul Ungariei (România, Bulgaria, Grecia, dar și Slovacia sau Polonia) de cele europene, în special prețurile din Balcani, fiind net superioare celor din Europa Occidentală.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat de ce avem prețuri mari la energie, aducând în discuție piața maghiară de energie, care s-a decuplat de piața Europei de Sud-Est, prin întreruperi și reduceri ale capacității nete de transfer din Ungaria.
„La noi ajunge prea puțină energie ieftină din vest, o mare parte rămâne în Ungaria”, susține Burduja.
Ajutorul acordat de statele europene Ucrainei, care se confruntă cu pene de curent și de 12 ore pe zi (jumătate din capacitatea de generare de electricitate a Kievului fiind înjumătățită, potrivit Reuters), este unul necesar, însă soluția găsită distruge practic mecanismul european de cuplare prin preț și, implicit, piețele spot de la vest de Budapesta.