Ucraina a declarat că speră ca CPI, Curtea Penală Internațională, să-și continue activitatea de urmărire a crimelor de război comise de Rusia, în ciuda deciziei președintelui american Donald Trump de a impune sancțiuni curții, scrie AFP.
CPI investighează acuzațiile de crime de război comise de Rusia în timpul invaziei acesteia în Ucraina.
Sperăm că acestea nu vor afecta capacitatea curții de a aduce justiție victimelor agresiunii rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Georgiy Tykhy.
În 2023, curtea a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pentru presupusa deportare a copiilor ucraineni din zonele ocupate de armata rusă.
Tot anul trecut, au fost emise mandate de arestare pentru comandantul șef al armatei ruse, Valery Gerasimov, și pentru fostul ministru al Apărării, Sergei Shoigu.
Aceștia sunt acuzați de direcționarea atacurilor aeriene împotriva civililor și de provocarea unor „daune excesive” asupra civililor ucraineni pe parcursul întregului război.
Tykhy a spus că Kievul este „convins că CPI va continua să îndeplinească funcții importante în cazul Ucrainei, adică aducerea criminalilor ruși în fața justiției.
Ucraina continuă să colaboreze cu CPI pentru a avansa aceste cazuri, a adăugat el.
Nici Rusia, nici Statele Unite nu sunt membre ale CPI, iar Moscova a respins mandatul de arestare împotriva lui Putin ca fiind fără valoare.
CITEȘTE ȘI – Rafael Grossi avertizează asupra creșterii atacurilor în zona centralei nucleare de la Zaporojie
Întrebat despre sancțiunile americane impuse curții, purtătorul de cuvânt al lui Putin a reamintit jurnaliștilor că Rusia nu recunoaște jurisdicția acesteia.
Americanii au propriile relații cu CPI, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.
Trump a semnat joi un decret executiv în care spunea că instanța a „abuzat de puterea sa” prin emiterea unui mandat de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.
CPI a spus că această acțiune a fost menită să „dăuneze activității sale judiciare independente și imparțiale”.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!