29.2 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina atacă dur NATO, acuzând-o de pasivitate, dar laudă UE

Ucraina atacă dur NATO, acuzând-o de pasivitate, dar laudă UE

Ucraina atacă dur NATO, spunând că rămâne în pasivitate față de UE care ia decizii revoluționare, deși mai multe state vestice membre în ambele organizații au ajutat militar și financiar țara aflată sub invazie.

Administraţia Volodimir Zelenski a acuzat, miercuri, Alianţa Nord-Atlantică de pasivitate în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina, lăudând în schimb mobilizarea Uniunii Europene.

„Noi percepem NATO ca fiind o alianţă, ca o instituţie care stă de-o parte şi care nu face efectiv nimic”, a afirmat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la Forumul Economic Mondial de la Davos, conform observatornews.ro.

Ucraina considera NATO o putere, iar UE o organizație care exprima doar preocupări, înainte de invazia Rusiei

Dmitro Kuleba a precizat că, înaintea lansării invaziei militare ruse, Ucraina considera NATO ca fiind o „putere”, iar Uniunea Europeană drept o organizaţie care „exprima preocupări”.

„Dar războiul a adus căderea măştilor. Observăm decizii revoluţionare luate de Uniunea Europeană, decizii la care nu ne aşteptam”, a subliniat Dmitro Kuleba, precizând că Ucraina are ca prioritate acum aderarea la Uniunea Europeană, deşi în Constituţia ucraineană nu sunt menţionate aspiraţiile „euro-atlantice”.

O controversă internațională se poartă în acest moment asupra unor avioane militare dintr-o țară NATO, care ar fi fost livrate Ucrainei.

Speculațiile au început marți, 19 aprilie 2022. În acea zi, Statele Unite au anunțat că Ucraina a primit avioane de luptă. „Aș spune doar, fără a oferi detalii despre ceea ce furnizează alte țări, că ucrainenii au primit platforme aeriene și piese suplimentare pentru a-și putea crește flota de aeronave. N-aș vrea să spun mai mult”, declara secretarul de presă al Pentagonul, John Kirby.

Anunțul acestuia părea a se referi la platforme aeriene (avioane) de origine sovietică și la piese pentru asemenea aeronave.

Drept reacție, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că „Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri”. Partea ucraineană a confirmat doar că, „beneficiind de asistența Guvernului Statelor Unite, Forțele Aeriene ale Ucrainei au primit piese și componente pentru recondiționarea și repararea flotei de aeronave care se află în dotarea Forțelor Aeriene, lucru care va permite intrarea în serviciu a mai multor echipamente”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Bali lansează o viză de nomad digital care îți permite să rămâi acolo timp de 5 ani

Indonezia speră să atragă mai mulți angajați care pot să lucreze remote (n.r. de la distanță) în țară cu o nouă viză pentru nomazi digitali. Viza...

Exploratorii au descoperit cea mai adâncă epavă din lume, la șase kilometri sub Pacific

S-a descoperit cea mai adâncă epavă din lume care urmează să fie identificată și cercetată. Este vorba de USS Destroyer Escort Samuel B. Roberts...

Doi morți și 14 răniți în urma unui atac dintr-un club de noapte din Norvegia

Două persoane au fost ucise și alte 14 rănite sâmbătă într-un schimb de focuri de armă într-un club de noapte și pe străzile din...
Ultima oră
Pe aceeași temă