2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaTurcia va lua parte la reuniunea privind pacea în Ucraina din Malta

Turcia va lua parte la reuniunea privind pacea în Ucraina din Malta

Turcia va participa la reuniunea privind pacea în Ucraina, organizată de Kiev în Malta la sfârşitul săptămânii viitoare, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Malta a anunţat vineri că va găzdui o reuniune pentru pace, la solicitarea preşedinţiei ucrainene, în perioada 28-29 octombrie. Alte astfel de evenimente au avut loc anul acesta în Arabia Saudită şi Danemarca.

“Am discutat despre următoarea rundă de negocieri de pace în Malta. Turcia va participa, adăugându-şi vocea şi poziţia de autoritate”, a scris liderul ucrainean pe reţeaua X (fostă Twitter).

Niciun oficial rus nu va lua parte la această întâlnire, potrivit presei ucrainene.

Recep Tayyip Erdogan şi Volodimir Zelenski au vorbit şi despre exporturile de cereale ucrainene, potrivit acestuia din urmă.

“Ucraina rămâne angajată în rolul său vital de garant al securităţii alimentare globale şi permite funcţionarea coridorului pentru cereale din Marea Neagră”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Turcia s-a poziţionat timp de un an şi jumătate în calitate de mediator în conflictul din Ucraina şi, sub egida sa, alături de ONU, Kievul şi Moscova au ajuns anul trecut la un acord privind exportul de cereale ucrainene, vitale pentru securitatea alimentară globală.

Cu toate acestea, Moscova s-a retras din acest acord la mijlocul lunii iulie, iar Turcia a încercat de atunci să readucă părţile la masa discuţiilor, în speranţa că acestea ar putea conduce la negocieri de pace mai ample între Ucraina şi Rusia.

Zelenski a precizat că i-a mulţumit preşedintelui Erdogan pentru “sprijinul său neobosit pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Turcia vrea să creeze un „ coridor de pace” între Rusia și Ucraina

Turcia se angajează să „caute” un dialog de pace între Rusia și Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Recep Tayyip Erdoğan.

“Lucrăm la modul în care să creăm un coridor de pace aici, așa cum am avut coridorul de cereale”, a declarat Erdoğan, conform presei din Turcia citată de The Guardian.

Președintele turc a declarat că nu va propune un termen specific pentru o eventuală prelungire a acordului privind coridorul de cereale – care expiră la sfârșitul săptămânii viitoare – dar a spus că dorește ca acesta să funcționeze “cât mai mult timp posibil”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...
Ultima oră
Pe aceeași temă