10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurcia respinge acuzațiile că ar fi comis crime și abuzuri de război...

Turcia respinge acuzațiile că ar fi comis crime și abuzuri de război în nordul Siriei

Turcia a respins un raport al Human Rights Watch (HRW) publicat la începutul acestei săptămâni privind presupuse abuzuri şi potenţiale crime de război comise de forţele turce şi grupurile aliate în nordul Siriei, conform agerpres.ro.

Turcia, împreună cu Statele Unite şi Rusia, are o prezenţă militară în nordul Siriei unde controlează o parte din teritoriu în urma mai multor atacuri din 2016. Incursiunile, susţinute de grupări aliate siriene, au vizat miliţiile kurde susţinute de SUA, pe care Ankara le consideră o ameninţare naţională şi teroriste.

”Raportul recent al HRW este departe de a reflecta realităţile de pe teren şi se bazează pe o ignorare totală a preocupărilor de securitate naţională ale Turciei”, a declarat un oficial turc pentru DPA. ”Turcia respinge acuzaţiile nefondate de încălcări atribuite în mod fals autorităţilor turce”, se arată în declaraţia trimisă pe e-mail vineri seara târziu.

Raportul HRW a citat presupuse încălcări ale drepturilor omului, jafuri şi confiscări de proprietăţi, vizând în special locuitorii kurzi. Afirmaţiile, documentate, se bazează pe interviuri între noiembrie 2022 şi septembrie 2023 cu victime şi martori, a precizat HRW.

Declaraţia turcă a respins termenul folosit de HRW de “ocupaţie turcă” în nordul Siriei, susţinând că “operaţiunile antiteroriste” ale Ankarei în zonă sunt în conformitate cu normele ONU.

Zona este condusă şi controlată de Guvernul interimar sirian, iar Armata Naţională Siriană funcţionează sub conducerea acestuia, se spune în declaraţie, care se referă la grupări aliate cu Turcia.

”Turcia respectă pe deplin dreptul umanitar internaţional. Oficialii turci nu au fost implicaţi, direct sau indirect, în nicio încălcare a drepturilor omului în Siria”, se susţine în text.

Ankara intenţionează să relocheze în nordul Siriei o parte din cei 3,1 milioane de refugiaţi sirieni din Turcia. Zonele ocupate de Turcia sunt departe de a fi o zonă sigură, susţine HRW.

Vicepremier turc: Turcia nu doreşte un război cu Siria

Decizia Parlamentului turc de a autoriza operaţiuni militare împotriva Siriei nu înseamnă un mandat pentru un război cu Siria, având mai degrabă un caracter “disuasiv”, explică vicepremierul turc Besir Atalay, potrivit Mediafax.

“Această moţiune a Parlamentului turc nu este o moţiune de război”, a subliniat Atalay.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă