13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalTrupele Wagner din Belarus s-ar apropia de Polonia

Trupele Wagner din Belarus s-ar apropia de Polonia

Trupele Wagner din Belarus ar fi în mişcare spre Polonia, anunţă premierul Mateusz Morawiecki, potrivit dcnews.ro.

Peste 100 de mercenari din grupul Wagner staţionaţi în Belarus s-au deplasat către Coridorul Suwalki (cunoscut şi ca Breşa Suwalki, n.red.) care leagă Polonia de statele baltice şi desparte Belarus şi regiunea Kaliningrad de Federaţiea Rusă, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

“Acum, situaţia este şi mai periculoasă. Avem informaţii că peste 100 de mercenari din grupul Wagner s-au deplasat către coridorul Suwalki de lângă Grodno, în Belarus”, a declarat Morawiecki la radio RMF, după cum a raportat postul polonez Polsat News. Potrivit şefului guvernului de la Varşovia, acesta este un pas către un nou atac hibrid asupra teritoriului polonez.

Morawiecki a comentat că mercenarii din grupul Wagner vor fi foarte probabil deghizaţi în poliţişti de frontieră belaruşi şi îi vor ajuta pe imigranţii ilegali să intre pe teritoriul polonez. Vor destabiliza Polonia, dar probabil că vor încerca să se infiltreze şi în ţară dându-se drept imigranţi ilegali, o situaţie ce creează riscuri suplimentare, a adăugat el, citat de Rador.

Polonia ia în calcul închiderea graniţei cu Belarus
Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarusul dacă sunt ameninţate de grupul de mercenari ruşi Wagner, a afirmat vineri Arnoldas Abramavicius, adjunct al ministrului lituanian al apărării, citat de AFP.

“Aceste consideraţii sunt reale. Posibilitatea de a închide frontiera există”, a susţinut el.

Cele două ţări i-au avertizat de mai multe ori pe aliaţii lor din NATO că mercenarii conduşi de Evgheni Prigojin ar putea să se infiltreze ca azilanţi, trecând din Belarus în Uniunea Europeană.

“Ar putea fi vorba de grupuri de refugiaţi, de migranţi transferaţi ilegal cu scopul de a provoca anumite tulburări” la graniţe, a avertizat Abramavicius.

Tot vineri, liderul partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a apreciat că prezenţa unor membri ai grupării Wagner în Belarus are ca scop provocarea unor crize “direcţionate în special împotriva Poloniei”.

Ministrul apărării de la Varşovia, Mariusz Kaminski, declarase joi că “dacă vom considera o astfel de reacţie adecvată, vom obţine izolarea totală a Belarusului, iar regimul belarus trebuie să ţină seama de asta”.

AFP observă că traficul la frontiera polono-belarusă este deja foarte limitat, ca urmare a sancţiunilor reciproce pe care le-au impus guvernele de la Varşovia şi Minsk.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko l-a asigurat la sfârşitul săptămânii trecute pe omologul său rus, Vladimir Putin, că mercenarii Wagner vor rămâne în centrul Belarusului. “Ei cer să meargă spre vest, la Varşovia, la Rzeszow” (în Polonia – n. red.), a afirmat liderul de la Minsk.

Polonia şi Lituania au construit în ultimii doi ani bariere la frontierele cu Belarusul şi Rusia, acuzând încurajarea migranţilor care încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă