13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăȘtirile zileiTrump refuză să viziteze Ucraina deși a fost invitat de președintele Zelenski

Trump refuză să viziteze Ucraina deși a fost invitat de președintele Zelenski

Donald Trump, candidat republican la preşedinţia Statelor Unite, consideră că nu este potrivit să viziteze Ucraina în acest moment deoarece nu deţine o funcţie, a declarat miercuri echipa sa de campanie, după ce preşedintele Volodimir Zelenski l-a îndemnat să vină în vizită, informează Reuters, preluat de agerpres.ro.

Preşedintele Zelenski, într-un interviu cu grupul de presă Axel Springer publicat marţi, i-a cerut lui Donald Trump să viziteze Ucraina pentru a putea auzi care sunt ideile fostului preşedinte american de a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022.

Echipa de campanie a lui Trump a spus miercuri, într-un mesaj e-mail, că Zelenski nu a avut o comunicare oficială cu fostul preşedinte american.”Nu a existat niciun demers din partea lui Zelenski, iar preşedintele Trump a spus public că nu ar fi potrivit ca el să meargă în Ucraina chiar acum, deoarece nu este comandant-şef”.

Candidaţii la preşedinţia SUA călătoresc adesea în străinătate pentru a-şi “şlefui” prerogativele de politică externă. Foşti candidaţi republicani care au renunţat la cursa electorală acum, precum fostul vicepreşedinte Mike Pence şi fostul guvernator al statului New Jersey Chris Christie, au vizitat Ucraina în timpul campaniei pentru obţinerea nominalizării republicane. În timpul primei sale curse prezidenţiale din 2016, Donald Trump s-a deplasat în Mexic, unde s-a întâlnit cu preşedintele Enrique Pena Nieto.

Donald Trump şi republicanii din linia dură a partidului se opun în Congres aprobării ajutorului suplimentar destinat Ucrainei, cu posibila excepţie a unui împrumut.

Trump a câştigat nominalizarea republicană în martie şi se va confrunta cu preşedintele democrat Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie. Un admirator de multă vreme al preşedintelui rus Vladimir Putin, el a criticat sprijinul Washingtonului pentru Ucraina în războiul său cu Rusia şi a spus că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă va fi ales.

Trump a declarat într-un interviu pentru Reuters în iunie anul trecut că guvernul de la Kiev ar putea fi nevoit să cedeze un teritoriu Rusiei pentru a opri războiul. Dacă ar deveni preşedinte, totul ar fi supus negocierilor, a spus el.

Washington Post a raportat duminică că Donald Trump a spus în privat că ar putea pune capăt războiului făcând presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda Rusiei Crimeea şi regiunea de graniţă Donbas.

În comentariile sale de marţi, preşedintele Zelenski a spus că este deschis să asculte propunerile lui Trump, dar şi-a exprimat şi scepticismul.”Dacă înţelegerea este ca noi să renunţăm pur şi simplu la teritoriile noastre şi aceasta este ideea din spatele ei, atunci este o idee foarte primitivă”, a spus el.

Trump şi Zelenski denunţă atitudinea europenilor în convorbirea lor telefonică

Conţinutul apelului telefonic între Trump şi Zelenski, care a provocat anunţarea de către democraţi a lansării unei proceduri de destituire a preşedintelui american, a fost publicat miercuri de Casa Albă.

”Noi facem multe pentru Ucraina”, a dat asigurări Trump.

”Noi desfăşurăm multe eforturi şi timp. Mai mult ca ţările europene, iar ei ar trebui să vă ajute mai mult”. ”Germania nu face aproape nimic pentru voi”, a adăugat el.

”Tot ceea ce fac ei este să vorbească, iar eu cred că voi ar trebui într-adevăr să vorbiţi cu ei. Când vorbeam eu cu Angela Merkel, ea evocă Ucraina, dar nu face nimic”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă