29.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Trump a fost lăsat fără decizia nucleară în criza din 6 ianuarie 2021

Donald Trump a fost lăsat fără decizia asupra lansării unui atac nuclear, după asaltul asupra Congresului din 6 ianuarie. Acest lucru ar fi fost înfăptuit de Generalul Mark Milley, şefului Statului Major al SUA. Ofiţerul s-a temut că fostul preşedinte al Americii va folosi soluţii extreme.

Mark Milley a dat asigurări către Beijing că situaţia este sub control. Acum el este acuzat de fanii lui Trump de trădare şi se cere degradarea şi judecarea lui de către Curtea Marţială.

Această dezvăluire apare în cartea despre trecerea Americii de la administraţia Trump la administraţia Biden a celebrului jurnalist Bob Woodward, cel care a scris, împreună cu Carl Bernstein, scandalul Watergate și care l-a obligat pe preşedintele Nixon să demisioneze, alături de Robert Costa, reporter politic la Washington Post.

Șeful Statului Major, Mark Milley, principala autoritate militară americană, ar fi luat unele decizii care îi depăşesc puterile sale, de teamă că un lider instabil din punct de vedere psihologic ar putea să facă acte iresponsabile.

Deciziile ar fi fost luate imediat după asaltul asupra Congresului, desfăşurat pe 6 ianuarie de către o mulţime furioasă şi agitată de Donald Trump – un preşedinte pierdut într-un labirint al teoriilor conspiraţiei, supărat după o înfrângere pe care nu voia să o accepte,

Generalul se temea de un atac nejustificat sau chiar despre utilizarea armelor nucleare. Milley a vorbit cu ceilalţi şefi militari, cu şeful CIA şi cu cel al Securităţii Naţionale, generalul Nakasone, pentru a cere supraveghere maximă şi pentru a se asigura că nu vor fi acceptate ordine cu privire la arsenalul nuclear, fără o consultare prealabilă.

Ultrior, în data de 8 ianuarie, înaltul ofiţer a discutat şi cu omologul său chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-l linişti că nu vor exista lovituri periculoase din partea unui preşedinte care nu accepta să predea puterea.

Imediat, unii l-au acuzat pe Milley de trădare pentru că şi-ar fi depăşit puterile după cele scrise de cei doi care au provocat o furtună politică în doar câteva ore.

Senatorii Marco Rubio şi Rand Paul vor ca generalul să fie retrogradat, iar reţeaua de televiziune Fox solicită intervenţia Curţii Marţiale, care să ia măsuri împotriva unuia care l-a deposedat pe Trump de rolul său de comandant-suprem.

Nu există nicio îndoială că, dacă a făcut ceea ce i se atribuie , iar generalul nu a negat nimic, Milley a comis infracţiuni. Dar comentatorii de stânga îl absolvă la unison susţinând că a acţionat în circumstanţe istorice extraordinare, cu singurul obiectiv: de a evita o criză militară necontrolată sau chiar un accident nuclear.

Aşa cum este scris în carte, Milley ar fi „acţionat din precauţie şi cu bună-credinţă”, speriat de „declinul mental al unui preşedinte care acum striga la toată lumea, inclusiv militarii, şi îşi construia realităţi alternative în minte, bazate pe teoriile conspiraţiei despre vot”.

Cei doi scriitori Woodward şi Costa spun că Milley le-ar fi mărturisit asistenţilor săi că este foarte îngrijorat pentru că „nu poţi şti niciodată care este punctul de rupere al unui preşedinte”.

Ultima oră
Pe aceeași temă